Izraeli segélycsapat siet a haiti földrengés helyszínére

Az izraeli külügyminiszter is országa támogatásáról biztosította a katasztrófa sújtotta szigetet – írja az Algemeiner.

Az IsraAID nevű mentőcsoport is Haitire utazik, hogy azonnali segítséget nyújtson a karibi országban, ahol szombat reggel 7.2-es erősségű földrengést mértek. A helyi kórházak rendkívül telítettek, több városban beláthatatlan károk keletkeztek. A haiti kormány legfrissebb adatai szerint a katasztrófa eddig 1 297 ember életét követelte, és 5 700-nál is többen sérültek meg.

Az izraeli szakemberek a helyszínre igyekezve több mentőcsomagot is magukkal szállítanak: ivóvíz mellett fertőtlenítőszereket és más egészségügyi eszközöket is Haitire visznek.

Az előrejelzések szerint hétfőn újabb áradások és heves esőzések nehezíthetik majd az életmentő és helyreállítási munkákat.

Vasárnap Jair Lapid izraeli külügyminisztere is megszólalt a katasztrófa kapcsán. Amellett, hogy részvétét fejezte ki az áldozatok családjai számára, segítséget ígért a bajban. „Izrael Haiti mellett áll, és azonnali humanitárius támogatást küldünk” – jelentette be a zsidó állam képviselője.

Az IsraAID nem első alkalommal érkezik a szigetország megsegítésére. Elsőként a 220 ezer áldozatot követelő 2010-es földrengés idején csatlakoztak a mentőmunkálatokhoz. Majd a csoport helyi tagjai 2016-ban, a Matthew hurrikán pusztítása után is beszálltak a helyreállító munkálatokba. A szombati földrengés a harmadik katasztrófa, aminél az izraeli mentőcsapat segítségét kínálta fel a helyi szakemberekkel együttműködésben.

Izrael mentőalakulatot küld a földrengés sújtotta Albániába

A földrengésben, ami a fővárost, Tiranát is érintette, eddig 51 ember veszítette életét.