Izrael mentőalakulatot küld a földrengés sújtotta Albániába

Az ország történetének legsúlyosabb, 6,4-es erősségű földrengésének központja az ország fővárosától 30 kilométerre nyugatra volt, de érezhető volt az egész Balkánon illetve az Adriai tengeren- írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli hadsereg kedden, a külügyminisztérium jóváhagyásával mentőcsapatot küld a helyszínre, hogy segítse a földrengésben érintett lakosságot.

A csapat feladatai közé tartozik a földrengés sújtotta környék azon épületeinek meghatározása, melyek biztonságosan használatba vehetők. A földrengésben, ami a fővárost, Tiranát is érintette, eddig 51 ember veszítette életét.

A mentőcsapatot Golan Vach tábornok vezeti és tíz főből áll. Munkájuk során Izrael Albániában szolgáló nagykövete, Noah Gal Gendler is a helyszínen lesz.

A földrengésben megrongálódott autók

Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz elmondta “Izrael kész szövetségesének, Albániának segíteni a bajban. A mostani delegáció is bizonyítja az országaink közti kiváló kapcsolatot és az évek óta tartó szoros együttműködést mind kormányzati, mind nemzeti szinten.”

A keddi földrengés 51 halálos áldozata mellett 6300 ember háza omlott össze vagy kényszerült otthona elhagyására. Az albán kormány számára rendkívüli feladatot jelent a fedél nélkül maradtak elszállásolása.