Prominens izraeli szélsőjobboldali politikusokat tiltott le a Facebook

Baruch Marzel és Michael Ben-Ari szélsőjobboldali politikai szereplőket kitiltották a Facebookról, közölte a Ynet hírportál szerdán. A jelentés szerint a két férfit azért távolították el a közösségi média platformról, mert támogatják a betiltott Kach-pártot, melyet többek között Izraelben és az Egyesült Államokban is terrorszervezetként tartanak számon. Az izraeli Facebook azt nyilatkozta a Ynetnek, hogy Marzel és Ben Ari „veszélyes személyek”, és oldalaikat, csoportjaikat és magán profiljaikat eltávolítják a Facebookról és az Instagramról is — számol be az ujkelet.live.

„Nem engedjük, hogy erőszakos személyek vagy mások ellen erőszakra szólító személyek jelen legyenek platformunkon” – olvasható a közösségi média által közzétett közleményében.

,,Nem függesztettek fel, mivel nem rendelkezem Facebook-fiókkal, azokat a fiókokat tiltották le, amelyek a nevemet említették” – mondta Marzel. ,,Előfordulhat, hogy rágalmazási pert indítok, amiért kijelentették, hogy terrorszervezeteket támogatok. Kibírtuk a fáraót, ki fogjuk bírni Zuckerberget is”.

A neokahanista Otzma Jehudit képviselője, Itamar Ben-Gvir a fejleményt ,,felháborító tettnek” nevezte, melynek célja ,,a jobboldali aktivisták elhallgattatása”.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság 2019. március 17-én úgy döntött, eltiltja Michael Ben Arit a 21. Kneszet-választásokon való indulástól arab-ellenes nézetei miatt.

Ez volt első eset, hogy kizártak egy jelöltet.

A bírák 8-1 arányban helyt adtak a Ben Ari kizárására vonatkozó petíciónak, ezzel elutasítva a Központi Választási Bizottság korábban hozott döntését, mely 16-15 arányban jóváhagyta a pártelnök részvételét.

Ben-Ari egyébként 2009 és 2013 között Kneszet-képviselőként szolgált.

A Központi Választási Bizottságnak benyújtott jogi véleményében Avichai Mandelblit legfőbb ügyész rasszizmusra való felbujtás miatt javasolta Ben Ari kizárását, a pártelnök 2012 után nyilvánosság előtt elhangzott nyilatkozataira alapozva, amelyek szerinte egyértelműen az izraeli arab és más kisebbségek elleni rasszista felbujtásnak minősülnek.

A Mandelblit által kiemelt egyik nyilatkozatban Ben Ari 2018 augusztusában a következőt mondja:

,,Meg kell változtatnunk a felállást mindenkivel, aki egy zsidó ellen merészel beszélni. Egy ilyen személy halott ember. Nem jöhet ki belőle élve. Nem kitelepíteni kell, nem az állampolgárságától kell megfosztani. Az az ember nem él. Egy kivégző osztag majd elintézni, mert az arabok ebből értenek.”

Az Otzma Jehudit-Zsidó Otthon egyesülés 2019 februárjában Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnök közreműködésével jött létre, hogy az április 9-i szavazáson megerősítse a Likud által vezetett jobboldali koalíciót.

Az Otzma Jehudit Meir Kahane rabbi Kach-pártjának spirituális utódja, melyet egy erőszakra és felbujtásra vonatkozó alaptörvényre hivatkozva tiltottak ki a Kneszetből és később teljesen száműztek Izraelből is.

Ben Ari Kahanét rabbijának és tanítójának nevezte. Más vezetők, köztük Baruch Marzel Kahane egykori tanítványa, hebroni lakos, minden évben megemlékezést tart Baruch Goldstein amerikai-izraeli orvos sírjánál, aki 1994. február 25-én megölt 29 palesztin arabot a Pátriárkák sírjánál; Bentzi Gopstein rabbi, a Lehava csoport vezetője, mely ellenzi a más vallásúakkal való házasságkötéseket és a zsidók asszimilációját, és megpróbál elfojtani minden nem-zsidók általi nyilvános tevékenységet Izraelben. Gopsteint korábban többször letartóztatták, és nyomozást indítottak a nem-zsidók elleni nyilatkozatai miatt, köztük egy olyan cikkért, amelyben az Izraelben élő keresztényeket “vérszívóknak” nevezete; Itamar Ben Gvir ügyvéd, akinek ügyfeleit zsidó terrorizmussal vádolt jobboldali aktivisták alkotják.

A Ben Ari és Arije Eldad 2012-ben Otzma Leiszráel néven alapított pártjának nézetei közül sok hasonlít a Kneszet leginkább szélsőséges képviselői által támogatott álláspontokra; Júdea és Szamária (Ciszjordánai) egészének Izraelhez csatolása és korlátlan telepes építkezések; a Palesztin állam ellenzése, valamint büntető célú katonai műveletek támogatása a terrortámadásokra reagálva; további hangsúly fektetése Izrael zsidó jellegére az oktatási, szociális és igazságügyi rendszerekben.

Azonban az ultra-nacionalista pártnál ezen álláspontokhoz számos nyíltan rasszista is társul. Támogatja a nem zsidók Izraelből való kivándorlását, és a palesztinok és az izraeli arabok kiutasítását, ha nem hajlandóak hűséget tenni és elfogadni a másodrangú státuszukat egy kibővített zsidó államban, amelynek szuverenitása kiterjed Júdea és Szamáriára. Továbbá a Templom-hegyi törékeny status quo megszüntetésére szólít.

Szélsőbaloldali, anticionista képviselő is bejuthat 2022-ben az országgyűlésbe

Jámbor András jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki jelölt választókerületében, Karácsony Gergely is mellette kampányol.