Közel százmillió forintot ér az első női olimpiai aranyérem Izraelben

A ritmikus gimnasztikában olimpiai bajnoki címet szerzett izraeli Linoj Asram egymillió sékelt (94 millió forint) kap tokiói sikeréért.

Az izraeli Linoj Asram szombaton nyerte meg az egyéni összetettet ritmikus gimnasztikában a tokiói olimpián.

A 22 éves bajnok a zsidó állam első női olimpiai aranyérmese, és sikere azért is különleges, mert 2000 óta kizárólag orosz siker született ebben a sportágban az ötkarikás játékokon.

Asram emellett kétszeres Európa-bajnok a ritmikus sportgimnasztikában, továbbá hat ezüst- és öt bronzérme van a világbajnokságokról.

Az MTI izraeli tudósítója a TASSZ orosz hírügynökségre hivatkozva szükségesnek látta kiemelni, hogy az egyéni összetettben győztes sportoló azzal együtt lett aranyérmes, hogy szalaggyakorlata közben állítólag elejtette a szert, miközben a japán fővárosba kimagasló favoritként érkező orosz Gyina Averinának hibátlan alakítása ellenére be kellett érnie az ezüsttel.

A pontozás ellen az oroszok már a helyszínen tiltakoztak, majd hivatalos panaszt nyújtottak be a sportági világszövetségnél.

Keleti Ágnes méltó utódai: Európa legjobbjai lettek az izraeli tornászok

Mind csapatban mind pedig egyéni összetett kategóriákban is a zsidó állam sportolói zártak az élen a hétvégén a női ritmikus sportgimnasztika Európa-bajnokságon.