Ez történt sábát alatt

Izraeli válaszcsapás Gázában, váratlan izraeli arany és tiltakozó Irán. Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt, kicsit több, mint 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Izrael légi csapást mért a Hamász rakétakilövő állására a Gázai övezetben

Az izraeli légierő csapást mért a Hamász palesztin terrorista szervezet egyik rakétakilövő állására a Gázai övezetben – közölte szombaton az izraeli hadsereg.

Az akció válasz volt arra, hogy pénteken a Hamászhoz köthető szélsőségesek ismét gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak útnak Izraelbe. A léggömbök legalább négy helyen bozóttüzet okoztak Izrael és a Gázai övezet határán. Sem áldozatokról, sem komolyabb kárról nem érkezett jelentés.

A Hamász a zsidó állammal vívott legutóbbi, csaknem 300 halálos áldozattal járó rakétaháborút lezáró tűzszünet életbe lépése, május 21. óta számos alkalommal támadta gyújtóléggömbökkel Izraelt.

Váratlan izraeli diadal ritmikus gimnasztikában

Az izraeli Linoj Asram nyerte meg az egyéni összetettet ritmikus gimnasztikában szombaton a tokiói olimpián.

A 22 éves bajnok sikere azért váratlan, mert 2000 óta kizárólag orosz siker született rg-ben az ötkarikás játékokon.

A favorit orosz ikerpár tagjai közül a háromszoros világbajnok Dina Averina második, Arina pedig a negyedik lett.

A pénteki selejtezőben Pigniczki Fanni a 20. helyen zárt, így nem jutott be a fináléba.

Irán visszautasította a G7 vádjait, miszerint felelős lenne a Mercer Street tartályhajó elleni támadásért

Irán szombaton határozottan elítélte a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) külügyminisztereinek és Josep Borrellnek, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselőjének közös állásfoglalását, amelyben az iszlám köztársaságot tették felelőssé a Mercer Street nevű tartályhajó elleni támadásért.

Szaid Hatibzade, az iráni külügyminisztérium szóvivője közleményében alaptalannak nevezte a vádakat.

A G7 szerint a július végén elkövetett, „szándékos és célzott” támadás egyértelműen megsértette a nemzetközi jogot.

Közölték: Iránt tartják felelősnek a történtekért, amelynek viselkedése veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.

Egyúttal felszólították Teheránt, hogy hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely nem felel meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatainak.

A támadást múlt csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó ellen. Az incidensben életét vesztette a Mercer Street román nemzetiségű parancsnoka és a legénység egyik brit tagja.

A hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába. A támadás Dukm ománi kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre történt. Teherán tagadta érintettségét az ügyben.

Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) pénteken nyomozásának eredményét ismertetve azt írta: két drón elhibázta a célpontot, de egy katonai célú robbanóanyaggal felszerelt harmadik eszköz eltalálta a hajót. Ennek több darabját megvizsgálva amerikai szakértők arra jutottak, hogy a drónt Irán gyártotta. Állításukat fotókkal támasztották alá.
Abolfazl Sekarcsi iráni dandártábornok az Irna iráni állami hírügynökségnek azt mondta: ez az amerikaiak módszere, történeteket szőnek, amelyeket aztán Irán ellen fordítanak a nyomásgyakorlás érdekében.

Biden: több embert kell beoltani, hogy folytatódhasson a gazdasági növekedés

Az Egyesült Államoknak több embert kell beoltania ahhoz, hogy folytatódhasson az erőteljes gazdasági növekedés – mondta Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban tartott beszédében.

„A mai üzenetem nem az ünneplésről szól. Ez egy emlékeztető, hogy sok, kemény munka vár még ránk, hogy legyőzzük a delta variánst, és folytatódjon a gazdasági fellendülés” – fogalmazott az elnök. „Ez az oltással nem rendelkezők járványa, ezért minél több embert be kell oltani” – tette hozzá Biden, aki a pénteken napvilágot látott munkanélküliségi adatok okán tartott beszédet.

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete szerint a vártnál nagyobb mértékben nőtt júliusban a foglalkoztatottak száma és szintén a vártnál nagyobbat csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. Júliusban 943 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a nem mezőgazdasági ágazatokban az előző havi 938 ezres növekedés után. A piac 870 ezres növekedést várt júliusra. A munkanélküliségi ráta 5,4 százalékra csökkent a várt 5,7 százalék helyett a júniusi 5,9 százalékról. A munkanélküliek száma 782 ezerrel 8,7 millióra csökkent. A koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónapban, 2020 februárjában 5,7 millióan voltak munka nélkül, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalékos volt.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint nem véletlen, hogy az elnök beszédében „nem futott győzelmi köröket” a kedvező gazdasági adatok miatt, hanem ezt az alkalmat is arra használta fel, hogy felhívja a figyelmet az oltakozás fontosságára. Az Egyesült Államokban ugyanis – legfőképpen a koronavírus delta változatának terjedése miatt – az utóbbi napokban nőtt a napi fertőzések és a vírus okozta Covid-19 betegség miatt kórházban ápolt emberek száma. Ezzel párhuzamosan az oltási arány elmarad attól a céltól, amelyet korábban a kormányzat kijelölt.

„Amerika ugyanúgy legyőzheti a delta változatot, mint ahogy legyőztük az eredeti Covid-19-et”- mondta Biden. „Képesek vagyunk rá, ezért viseljenek maszkot, amikor ajánlott és oltassák be még ma magukat! Mindez életeket fog menteni és nem kell majd ugyanazokat a gazdasági károkat elszenvednünk, mint a Covid-19 (járvány) kezdetén” – tette hozzá.

Biden megköszönte a kormányzóknak, köztük Larry Hogan marylandi republikánus kormányzónak, hogy ösztönzik az embereket az oltások felvételére, és beszélt a múlt héten – az amerikai szövetségi kormány alkalmazottjaival szemben – bevezetett szigorúbb járványügyi követelményekről is.

A szövetségi alkalmazottakra és a szövetségi szervekkel szerződésben állókra vonatkozó szigorúbb előírások értelmében mindannyiuknak fel kell mutatniuk a munkahelyükön „az oltási státuszukat” bizonyító dokumentumokat. Aki nem tudja bizonyítani, hogy megkapta a teljes oltást, maszkot köteles viselni a munkahelyén, illetve be kell tartania a közösségi távolságtartás szabályait más alkalmazottakkal vagy a hivatalokba látogatókkal érintkezve. Emellett hetente egyszer vagy kétszer koronavírusteszten kell átesniük, de korlátozni fogják számukra a hivatalos utakat is.

„Az elkövetkező napokban még sok minden várható” – mondta további járványügyi intézkedésekre utalva Biden, de nem részleteket nem közölt.

Az amerikai hadsereg mégis megtartja azokat az európai támaszpontokat, amelyeknek a feladását tervezték korábban

Az amerikai szárazföldi hadsereg bejelentette pénteken, hogy mégis megtartja azt az öt németországi és egy belgiumi támaszpontját, amelyeknek a feladását tervezték korábban. Ugyanis az amerikai erők igénye az európai bázisokra nem hogy nem csökken, hanem nő – indokolták.

Az amerikai szárazföldi hadseregnek 21 támaszpontja van Németországban. A hat támaszpont átadását Németországnak és Belgiumnak már 2010 és 2015 között meghozták, tehát ennek nincs köze Donald Trump volt amerikai elnök azon szándékához, hogy csökkentik az amerikai katonai jelenlétet Németországban. A hadsereg Joe Biden elnök januári hivatalba lépése óta újra elkezdte felmérni az igényeit, és úgy döntött, hogy megtartja a hat bázist, viszont egy németországit átad az amerikai légierőnek.

A szárazföldi hadseregnek március végén 35 ezer katonája állomásozott Németországban, és számuk azóta nőtt.

Ez történt sábát alatt

Erősítő Frontex és tehetetlen Irak, menekülő afgánok és a boszniai népirtás emlékezete.