Keleti Ágnes méltó utódai: Európa legjobbjai lettek az izraeli tornászok

Izraeli aranyéremeső volt Kijevben, ahol a kontinenstornán az izraeli női tornászválogatott tagjai taroltak. A torna, amelyet Keleti Ágnes indított útjára Izraelben, ma az ország egyik legversenyképesebb sportága — számolt be a The Times of Israel.

Mind csapatban mind pedig egyéni összetett kategóriákban is a zsidó állam sportolói zártak az élen a hétvégén a női ritmikus sportgimnasztika Európa-bajnokságon.

A viadal pénteki döntőjében a csapat magabiztosan győzte le a házigazda ukránokat és Azerbajdzsán válogatottját, megszerezve az aranyérmet, vasárnap pedig az egyéni összetett kategóriában Izrael elsőszámú sztártornásza, Linoy Ashram nyakába akasztották az aranyérmet.

A lap kiemeli, hogy

a sportolók teljesítménye alapján Izrael mára eljutott oda, hogy a sportág nemzetközi mezőnyében stabil élvonalbeli szereplők, sőt, a tokiói olimpia egyik esélyes érem-várományosai.

Linoy Ashram páratlan teljesítménye mellett pénteken Ira Vigdorchik edző aranyérmes csapatában Juliana Telegin, Jana Kramarenko, Ofir Dayan, Shai Ben Ruby és Bar Shapochnikov karikával, kötéllel, labdával, szalaggal és a buzogánnyal kápráztatta el a zsűrit.

Az idei összetett versenynek nem lehetett teljes a mezőnye, mert a koronavírus miatt olyan nemzetek, mint az oroszok vagy az olaszok nem indultak el — jegyzik meg a beszámolóban.

Ezzel együtt az elmúlt évtizedekben töretlenül fejlődik a sportág Izraelben, az eredményes sportolók már több ízben is bizonyították, hogy Keleti Ágnes, a világ legidősebb olimpiai bajnoka több mint fél évszázaddal ezelőtt fontos és maradandó munkát végzett az országban.

Mint azt lapunknak egy interjúban egy sportszakértő elmondta, Keleti saját pénzén vásárolt tornaszerszámokat Európában ahhoz, hogy el tudja kezdeni a versenyzők oktatását. Kibucról-kibucra kutatta a tehetségeket, akik a mai napig tisztelettel emlékeznek a Magyarország leghíresebb — és egyetlen — öt olimpiai aranyérmet szerző sportolójára.

„Keleti Ágnesen szerencsére most sem fog a golyó”

Egy évszázad történeteivel mutatja be hamarosan egy új könyv a világ legidősebb olimpiai bajnokát, Magyarország egyetlen ötszörös aranyérmes tornászát.