Afrikai bevándorló gyilkolhatott meg egy katolikus papot Franciaországban

Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén, Vendée megyében hétfő reggel – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren. Hivatalos értesülések szerint az elkövető egy ruandai migráns.

A Franceinfo közszolgálati rádió szerint a meggyilkolt Olivier Maire atyára Saint-Laurent-sur-Sevre-ben bukkantak rá egy missziósházban.

A hatvanéves atya hónapok óta szállást adott gyilkosának – mondta el egy rendőrségi forrás.

Darmanin támogatásáról biztosította az ország katolikus közösségét, és hozzátette: a nap folyamán felkeresi a térséget.

Ügyészek később közölték, hogy a pap meggyilkolásának gyanújával letartóztattak egy ruandai bevándorlót, aki igazságügyi megfigyelés alatt áll a nantes-i katedrális tavaly júliusi felgyújtásának gyanúja miatt.

Yannick Le Goater, a Vendée megyei La Roche-sur-Yon község ügyésze újságíróknak elmondta: a rendőrség a pap holttestére egy szobában talált rá, amelyhez a gyanúsított adott nekik kulcsot. Le Goater szerint a nyomozás jelenlegi állása szerint nincs terrorista indítékra utaló jel. A gyanúsítottat a katedrális felgyújtását követően május végéig őrizetben tartották, majd igazságügyi felügyelet mellett szabadon engedték, és elhelyezték az apátságban – tette hozzá. Miután a férfi arról beszélt, hogy távozni akar, egy pszichiátriai osztályra szállították, ahol július végéig maradt.

A hatóságok továbbra is vizsgálják az elkövető indítékát.

Egy, az ügyet jól ismerő forrás korábban azt mondta, hogy a gyilkos a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen adta fel magát.

A hatóságok szerint a ruandai férfi gyújtotta fel tavaly júliusban a gótikus katedrálist. A tűzben értékes freskók semmisültek meg, és tönkrement a templom híres orgonája is, amely még a francia forradalmat és a második világháborút is túlélte.

A Valeurs Actuelles című jobboldali médium információi szerint a gyilkosság elkövetője egy 40 éves ruandai bevándorló, Emmanuel Abayisenga. Ezt Christelle Morancais, a Loire-mente régió tanácsának elnöke is megerősítette a Twitteren.

A ruandai férfi korábban önkéntesként dolgozott az egyházmegyénél. A francia bevándorlási hivatal 2019-ben kiutasította az országból, de a ruandai férfi az országban maradt, tárgyalásra várva.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nevű párt vezetője a Twitteren azt írta: „Franciaországban előfordulhat, hogy valaki illegálisan érkezik az országba, felgyújtja a nantes-i katedrálist, nem utasítják ki, majd visszaesik, és meggyilkol egy papot”. Le Pen aláhúzta: az állam és a belügyminiszter teljes csődjét látja a történtekben.

Darmanin a válaszában azt írta: Le Pen a tények ismerete nélkül gerjeszti a vitát. A migránst ugyanis a kitoloncolási rendelet ellenére addig nem távolíthatják el Franciaországból, amíg igazságügyi megfigyelés alatt áll – érvelt.

A Vatikán egyelőre nem reagált a katolikus pap meggyilkolásának hírére.

A francia népharag oka Macron ellen

A jelenlegi  50%-os oltottsági arány nagyon távol van a vészjósló delta variánssal szemben nyájimmunitást jelentő 90%-tól, a kötelező oltást viszont a személyes szabadsághoz olyannyira hozzászokott franciákra lehetetlenség ráerőltetni.