Egyházi önkéntes volt a ruandai menedékkérő, aki felgyújtotta a nantes-i székesegyházat

A férfi templomszolgaként tevékenykedett az intézményben.

A kelet-franciaországi Nantes 15. századi gótikus székesegyházában egy héttel ezelőtt, szombat reggel csaptak fel a lángok. A Szent Péter és Szent Pál-katedrálisban található több műalkotást, így a nagyorgonát és a homlokzat festett üvegablakait is tönkretette a tűzvész.

A világot körbejáró felvételek felidézték a párizsi Notre-Dame tavalyi tragédiáját. A nantes-i esetben a tűzoltók hamarabb tudtak intézkedni, de így is hatalmas kár keletkezett.

National Catholic Register on Twitter: „📹VIDEO | Tragedy in France as 100 firefighters contained a fire at the historic Cathedral of Nantes this morning, being investigated as arson. The Gothic cathedral was damaged by Allied bombing in 1944… Prayers for #NantesCathedral pic.twitter.com/bHaOESslOF / Twitter”

📹VIDEO | Tragedy in France as 100 firefighters contained a fire at the historic Cathedral of Nantes this morning, being investigated as arson. The Gothic cathedral was damaged by Allied bombing in 1944… Prayers for #NantesCathedral pic.twitter.com/bHaOESslOF

A rendőrség a bizonyítékok alapján szándékosságra gyanakodott, amely szombaton beigazolódott: az épületet a korábban már gyanúsítottként kezelt, 39 éves ruandai templomszolga gyújtotta fel.

A férfi hétfőn az első kihallgatáskor még tagadta a vádat, majd szombaton beismerte, hogy ő okozta a tüzet — számolt be a HVG.hu.

A The Guardian beszámolója szerint a székesegyház rektora korábban azt nyilatkozta, hogy úgy bízik a gyanúsítottban, mint bármelyik másik segítőjében.

A menekültstátusszal Franciaországban tartózkodó férfi szombati kihallgatása során vallotta be, hogy ő okozott tüzet három helyen: két orgonánál és az énekszöveg-kivetítő elektronikus táblánál. Ügyvédje szerint a védence nagyon bánja, amit tett.

Az illetékes ügyész elmondása szerint laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztják, hogy szándékos gyújtogatás történt.

A tűzvész során a lángok megsemmisítettek egy 15. századi orgonát, valamint Hippolyte Flandrin 19. századi francia festőművész egyik alkotását is.

A France 24 cikke szerint Franciaországban szándékos gyújtogatásért legfeljebb 10 év börtönbüntetés adható. Egyelőre nincs információ arról, hogy mi volt a gyanúsított férfi motivációja.

Notre Dame: „Európai méretű tragédia”

Egy német és egy francia szakember szerint is évtizedekbe telhet, amíg rekonstruálják a párizsi székesegyházat.