Szándékosan gyújthatták fel a nantes-i katedrálist

Előállított egy férfit a francia rendőrség a nantes-i székesegyházban keletkezett tűz miatt – közölte vasárnap Pierre Sennes nantes-i bűnügyi vezető ügyész.

Tekintettel a tűz keletkezésének körülményeire, például arra, hogy a tűz három helyről indult ki, indokolt vizsgálatot indítani – mondta telefonon az AFP francia hírügynökségnek Pierre Sennes nantes-i bűnügyi vezető ügyész. Hozzátette, hogy értesítették a bűnügyi rendőrséget, és tűzvédelmi igazságügyi szakértő érkezik Párizsból, hogy megvizsgálja a tűz keletkezési helyeit és a székesegyház elektromos berendezéseit.

Pierre Sennes közölte, hogy szándékos gyújtogatás ügyében folyik a nyomozás. Mint mondta, korai még következtéseket levonni, mert sok vizsgálatot kell lefolytatni, amelyek során új tényeket tárhatnak fel.

A 39 éves férfi a nantes-i egyházmegye önkéntese, akinek „a feladata volt, hogy péntek este bezárja a székesegyházat, és a nyomozók tisztázni akarják a férfi munkaidő-beosztásának egyes kérdéseit”

— mondta az ügyész.

A nyomozók ki akarják hallgatni a székesegyház bezárásának a körülményeiről is.

Az ügyész hozzátette, hogy egyelőre korai bármilyen következtetéseket levonni a férfi érintettségével kapcsolatban.

A kelet-franciaországi Nantes XVI. századi gótikus székesegyházában szombat reggel csaptak fel a lángok. A Szent Péter és Szent Pál-katedrálisban található több műalkotást, így a nagyorgonát és a homlokzat festett üvegablakait tönkretette a tűzvész.

National Catholic Register on Twitter: „📹VIDEO | Tragedy in France as 100 firefighters contained a fire at the historic Cathedral of Nantes this morning, being investigated as arson. The Gothic cathedral was damaged by Allied bombing in 1944… Prayers for #NantesCathedral pic.twitter.com/bHaOESslOF / Twitter”

📹VIDEO | Tragedy in France as 100 firefighters contained a fire at the historic Cathedral of Nantes this morning, being investigated as arson. The Gothic cathedral was damaged by Allied bombing in 1944… Prayers for #NantesCathedral pic.twitter.com/bHaOESslOF

A székesegyházban 1972-ben komoly tűz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet.

A nantes-i eset felidézi azt, hogy tavaly a párizsi Notre Dame-székesegyháznak – a francia főváros egyik jelképének – tetőzetét rombolta le tűz, és leomlott az épület huszártornya is. A történtek azzal fenyegettek, hogy az egész épület is romba dől.

2015-ben egy másik nantes-i templom is kigyulladt: a Szent Donát-bazilikában az újjáépítési munkák során keletkezett tűz kis híján az épület teljes tetőzetét elpusztította.

Tűz ütött ki a franciaországi Nantes székesegyházában

Tűz ütött ki a nyugat-franciaországi Nantes székesegyházának belsejében szombaton – közölték a helyi tűzoltók.