Teherán üzent Izraelnek: Ne teszteljetek minket

Az izraeli kötődésű olajszállító megtámadása óta egyre feszültebb a hangulat Irán és Izrael között. 

„Minden Irán elleni ostoba cselekedetre döntő válasz fog érkezni” –jelezte a teheráni külügyminisztérium szóvivője röviddel azután, hogy Beni Ganz védelmi miniszter a Ynet hírportálnak nyilatkozva a teheráni rezsimet fenyegetésnek nevezte Izraelre, a Közel-Keletre és az egész világra. Ganz arra a kérdésre, hogy Izrael készen áll-e fellépni ellene, szimplán annyit válaszolt, hogy igen – írja az Ujkelet.live

Ganz bejelentésére azonnal reagálva az iráni külügyminisztérium Twitteren figyelmeztette a zsidó államot és azt állították, hogy Izrael „nyíltan katonai akcióval fenyegeti Iránt.

„Világosan kijelentjük: minden Irán elleni ostoba cselekedetre döntő válasz fog érkezni. Ne teszteljetek minket” – figyelmeztetett Szaíd Katibzade, külügyi szóvivő.

Az újabb konfliktus kiváltó oka az izraeli kötődésű olajszállító megtámadása Omán partjainál.

Az Arab-tengeren csütörtökön megtámadott hajót az Ejál Ofer izraeli iparmágnáshoz tartozó londoni Zodiac Maritime üzemelteti, de a libériai lobogó alatt közlekedő hajó tulajdonosa japán. A támadás során meghalt egy brit és egy román állampolgár.

Ganz szerint Izrael arra törekszik, hogy mozgósítsa a nemzetközi közösséget Teherán megfékezése érdekében, mert mindenkinek ki kell vennie a részét ebben a szituációban.

,,Irán több fronton is kihívást jelent Izraelnek, mivel erőit Libanonban és Gázában építi fel, milíciákat telepít Szíriába és Irakba, és támogatója a húszikat Jemenben. Irán globális és regionális probléma, és kihívás Izraelnek. Tovább kell fejlesztenünk képességeinket, hogy megbirkózzunk több fronttal, mert ez a jövő” – tette hozzá Ganz.

A NATO kedden határozottan elítélte a Mercer Street olajszállító elleni halálos támadást és részvétét fejezte ki Romániának és az Egyesült Királyságnak állampolgáraik halála miatt.

Naftali Bennett miniszterelnök kedden figyelmeztette Iránt, miközben vezető katonai tisztségviselőkkel körbejárta az északi határt.

Ganz: Az izraeli hajó elleni legújabb támadás egyértelmű iráni agresszió

Az iráni atomprogram mellett van más kézzel fogható fenyegetés.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan