Ganz: Az izraeli hajó elleni legújabb támadás egyértelmű iráni agresszió

A védelmi miniszter szerint a világhatalmak és Irán közötti bármilyen jövőbeli megállapodásnak, amely Irán atomprogramjának visszafogásáról szól, foglalkoznia kell az iráni „agresszióval a térségben” is, amelyet „kézzelfogható és közvetlen veszélynek” nevezett — írja az Israel Hayom.

Benny Ganz védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Irán állítólagos támadása egy kereskedelmi hajó ellen az Arab-tengeren a múlt héten „az ellenségeskedés fokozódása” volt az ország részéről, egyben nemzetközi fellépésre szólított fel.

Ganz felszólalt az izraeli parlamentben, a Kneszetben, és azt mondta, hogy a Mercer Street elleni dróncsapás, amelynek következtében a személyzet két tagja – egy brit és egy román állampolgár – meghalt, „sérti a nemzetközi jogot és az emberi erkölcsöt”. Azzal vádolta Iránt, hogy az elmúlt évben legalább öt nemzetközi hajózás elleni támadás mögött állt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael Iránt vádolta az izraeli kötődésű olajszállító hajó elleni halálos kimenetelű támadásért. Irán tagadja bűnösségét.

Bár senki sem vállalta a támadás elkövetését, Irán és milícia-szövetségesei korábban is használtak úgynevezett „öngyilkos” drónokat támadásokban. A térségben az iráni atomalku 2018-as felbomlását követően megszaporodtak a kereskedelmi hajók elleni támadások.

„Pontosan ez az oka annak, hogy most fel kell lépnünk Irán ellen, mivel nemcsak atomfegyverek felé törekszik, hanem veszélyes fegyverkezési versenyt idéz elő, és a Közel-Keletet destabilizálni kívánja terrorista milíciákkal, amelyek több száz drónnal vannak felfegyverkezve Iránban, Jemenben, Irakban és a régió más országaiban” – mondta Ganz.

„A drónok olajgyárakat is megtámadtak Szaúd-Arábiában. A legutóbbi támadás az MV Mercer Street nevű olajszállító hajó ellen, amelly nemzetközi jogot sértettek és amely két halottat követelt, egy újabb lépés számukra” – mondta Ganz.

A védelmi miniszter elmondta, hogy a világhatalmak és Irán közötti, az ország nukleáris programjának visszafogásáról szóló jövőbeli megállapodásnak foglalkoznia kell az iráni „agresszióval a térségben, és azzal, hogy ártatlan embereknek és a világgazdaságnak is kárt okoznak”.

„Ez nem egy jövőbeli fenyegetés, hanem egy kézzelfogható és közvetlen veszély” – mondta.

Ganz azt is mondta, hogy az Irán jelentette fenyegetés valószínűleg növekedni fog, amint Ebrahim Raisi, megválasztott iráni elnököt augusztus 5-én beiktatják hivatalába.

„Irán a hóhér Raisi alatt, aki ezen a héten lép hivatalba, még veszélyesebb lesz a világra, még pusztítóbb a régióra nézve, és arra fog törekedni, hogy Izraelre nézve egzisztenciális fenyegetéssé váljon” – mondta.

„Azért fogunk dolgozni, hogy megszüntessük ezt a fenyegetést. Irán agressziója a térségben általában, de különösen a tengeri fronton fokozódik: az elmúlt évben nem kevesebb, mint öt támadás történt nemzetközi hajók ellen, némelyik a hadiipar által gyártott légi drónok segítségével” – folytatta Gantz.

Washingtonban Antony Blinken, amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a kormányzat „biztos abban, hogy Irán hajtotta végre ezt a támadást”.

„Ez az Irán által elkövetett hasonló támadások mintáját követi, beleértve a robbanó drónokkal elkövetett korábbi incidenseket” – mondta újságíróknak a külügyminisztériumban.

„Semmi sem indokolja ezt a támadást egy nemzetközi vizeken hajózó, békés, kereskedelmi küldetésben lévő hajó ellen. Az akciók emelkedő száma közvetlen veszélyt jelent a hajózás és a kereskedelem szabadságára, ártatlan tengerészek életét véve el”.

Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államok szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királysággal, Izraellel és Romániával, és „kollektív válaszlépésre kerül sor”. Nem részletezte, hogy mi lehet ez a válasz.