Rekordszintű antiszemitizmust mértek 2021 első hat hónapjában

Az idei év első hat hónapjában rekordszintű antiszemitizmust tapasztaltak Nagy-Britanniában, és 491 százalékkal nőtt az iskolákkal kapcsolatos esetek száma – írja a The Jewish Chronicle.

Az eseteket nagyrészét az izraeli-gázai konfliktus okozta májusban – derül ki a Community Security Trust csütörtökön közzétett új jelentéséből.

A jelentés összességében borús képet fest, hiszen a jótékonysági szervezet által valaha regisztrált legmagasabb számú antiszemita incidens a januártól júniusig tartó időszakban történt – összesen 1308.

Az iskolákat, diákokat és tanárokat érintő esetek száma 130-ra emelkedett 2021 első felében, szemben a tavalyi év azonos időszakában történt 22 esettel. A legtöbbet (80-at) a nem vallásos iskolákban jegyeztek fel, ami 62 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Huszonegy eset zsidó iskolákat érintett, míg további 84 eset egyetemekkel volt kapcsolatos.

Mark Gardner, a CST vezérigazgatója szerint a gyűlölet jelenlegi szintje „rosszabb, mint bármi, amit az elmúlt évtizedekben láttunk”, és hozzátette, hogy a fiatalabb áldozatokat érintő esetek „szégyenletesek”.

Lord John Mann, a kormány antiszemitizmus elleni tanácsadója igyekezett megnyugtatni a szülőket, miközben megerősítette, hogy továbbra is „fáradhatatlanul” dolgozik az antiszemitizmus ellen.

A legtöbb iskolai vonatkozású eset (92) májusban történt, ami egybeesett az előző hónapban bevezetett zárlatkorlátozások enyhítésével és az Izrael és Gáza közötti 11 napos háborúval.

Ez tükrözi az általános tendenciákat: az összes idei incidens 49 százaléka májusban történt. A májusi összes eset 639-re emelkedett, és továbbra is a CST eddigi legmagasabb havi száma. Ez a szám meghaladja a 2014. júliusi és augusztusi összesített adatokat, amikor is az Izrael és Gáza közötti ellenségeskedések kiújultak.

A CST szerint lehetséges, hogy a korlátozások enyhítése a májusi 11 napos háborúval együtt „az emberek számára potenciális feloldozást jelentett a hónapok óta tartó lezárások okozta frusztrációból”.

Az erőszakos incidensek száma 89 volt, ami 68 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legtöbb esetben egyszerű támadásról volt szó, de kettő esetben „szélsőséges erőszakról”.

Emellett 56 incidens zsidó tulajdon megrongálásával vagy meggyalázásával volt kapcsolatos.

Nyolcvanöt esetben közvetlen antiszemita fenyegetésről volt szó, míg további öt esetben tömegesen küldött antiszemita szórólapokról vagy e-mailekről.

Négy kivételével minden régióban regisztráltak eseteket, de ezek nagyrészt Londonra (748) és Manchesterre (181) koncentrálódtak.

Az online incidensek száma enyhe mértékben, de csökkent, azonban továbbra is magas, 355, ami a jótékonysági szervezet második legmagasabb féléves adatai közé tartozik.

Mark Hamilton rendőrfőnök, gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó rendőrségi vezető „sokkolónak, de sajnos nem meglepőnek nevezte az eredményeket, mivel 2014-ben is hasonló reakciót tapasztaltunk”.

A CST-t „a rendőrség helyi és országos szinten is felbecsülhetetlen értékű szövetségeseként” méltatta.  „A jövőben is szorosan együtt fogunk működni a CST-vel annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság biztonságos hely legyen a zsidó közösségek számára”

– mondta.

Egy angol írónő, aki megelőzte a cionistákat

200 éve született George Eliot, aki megírta az angol irodalom első filoszemita nagyregényét.