Egyelőre nem házasodhat Izraelben az aranyérmes tornász

„Tűrhetetlen, hogy valaki, aki a színeinkben küzd az olimpián, képviselhet minket és aranyérmet nyerhet, de nem házasodhat Izraelben” – mondta Jair Lapid külügyminiszter a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

Jair Lapid miniszterelnökhelyettes és Merav Michaeli munkáspárti vezető hétfőn megígérte, hogy lépéseket tesz annak érdekében, hogy az olimpiai aranyérmes Artem Dolgopyat házasodhasson a zsidó államban.

Dolgopjat a zsidó vallásjogi törvények szerint nem zsidó, mert csak apja Oleg az, anyja, Angela pedig nem, és gyermekei sem zsidók a törvények szerint. Izraelben nincs polgári házasság, azt csak a főrabbinátuson keresztül lehet intézni, mely csak azonos vallás gyakorlóinak engedélyezi, hogy összekössék életüket.

„Minden erőmmel harcolni fogok a polgári házasság bevezetéséért” – mondta Lapid a The Jerusalem Postnak. „Tűrhetetlen, hogy valaki, aki a színeinkben küzd az olimpián, képviselhet minket és aranyérmet nyerhet, de nem házasodhat Izraelben.”

Merav Michaeli munkáspárti vezető szerint is elfogadhatatlan, hogy Izrael nem engedi, hogy Dolgopjat Izraelben házasodjon. Azt mondta, a Munkapárt az állami költségvetés elfogadása után azon lesz, hogy megoldás szülessen a helyzetre.

„Ahogy megtörtük a kóser minősítési monopóliumot, itt az ideje, hogy megszüntessük a házasság monopóliumát Izraelben” – mondta.

A vallásos Sász párt vezetője, Arye Deri azt mondta a Postnak, hogy a Lapid és Michaeli által tett lépések veszélyeztetik Izrael zsidó állam mivoltát.

„Dolgopyat maga sem állítja magáról, hogy zsidó” – mondta Deri. „Az érem elnyerése nem teszi őt zsidóvá. Természetesen nincs vele szemben diszkrimináció. Törvényeink következetesek: 73 éve a házasságot ebben az országban a zsidó törvények szabályozzák. ”

Dolgopjat, akinek barátnője Fehéroroszországból származik, Tokióban azt mondta újságíróknak, hogy nem kíván foglalkozni a témával.

„Ezeket a dolgokat a szívemben akarom tartani. Nem helyes most erről beszélni” – fogalmazott.

„Kásrut forradalom” vagy kenyérharc vár Izraelre?

Amikor a politika csak össze a vallásjoggal.