Szigorítják az internet-használatot Iránban

Az iráni parlament szerdán megszavazta az internet használatának további szigorításáról szóló törvénytervezetet – adta hírül a dpa német hírügynökség.

A tervezet mellett 209-en, ellene 121-en voksoltak. Ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen, még jóvá kell hagynia a nagy hatalommal rendelkező Őrök Tanácsának, amely közvetve az alkotmánybíróság szerepét tölti

A tervezeten éveken át vitáztak a parlamentben, és sokan élesen bírálták azt országszerte.

Iránban amúgy is ellenőrzi a hatóság az internetet, a további szigorítás miatt pedig a bírálók attól tartanak, hogy sok globális platform megbénul.

A törvény kezdeményezői és más támogatói szerint

jobban kell felügyelni a közösségi médiát, és meg kell kezdeni az internet „nacionalizálását”, iráni alternatívát kínálni a népszerű külföldi szolgáltatásokkal szemben.

A tervezet előírja, hogy minden internet használóról nyilvántartást kell vezetni, és megtiltja azoknak az alkalmazásoknak a használatát, amelyekkel át lehet jutni a világháló blokkolásain.

Iránban különösen a fiatal nemzedék követi a politikai történéseket az internet révén, hátat fordítva a közmédiának.

Az ISPA iráni kutatócsoport tanulmánya szerint az irániak több mint 70 százaléka használja a WhatsApp-ot, miközben csupán öt százalék az iráni Sorush üzenetváltót. Az új törvény a WhatsApp-ot tilalmi listára helyezheti.

Egy Izraelben lebukott iráni kém ügyének tanulságai

A lebukott beduin izraeli üzletember, Yakub Abu Al-Kiyan nem volt nagy kém. Kétséges, hogy valaha az lehetett volna.