Egy Izraelben lebukott iráni kém ügyének tanulságai

A lebukott beduin izraeli üzletember, Yakub Abu Al-Kiyan nem volt nagy kém. Kétséges, hogy akkor is azzá vált volna, ha Irán még hosszú ideig tartotta volna, egyszerűen azért, mert nem fért hozzá információkhoz és a döntéshozókhoz – írja Yoav Limor az Israel Hayom oldalán.

Az általa átadott információk elemi jellegűek voltak, olyanok, amelyeket bármely átlagos hírfogyasztó összeszedhetett volna. De nem az általa nyújtott információk szintje jelzi az eset lehetséges komolyságát, sokkal inkább a szándékai. Al-Kiyan teljesen tisztában volt tetteivel. Sőt: ő kezdeményezte őket, és tovább akart lépni több találkozóra, több kapcsolatra. Világos volt számára, hogy mit csinál és kivel csinálja, ennek ellenére úgy döntött, hogy folytatja. Bizonyítékként megvan az a tény, hogy nem írásbeli eszközökkel, hanem a Whatsapp-on folytatott beszélgetésekkel folytatott levelezést, amelyeket később könnyebb elrejteni és eltüntetni.

Al-Kiyan indítékai tárgyalása során világossá válnak. Ellentétben a volt Kneszet-képviselő Azmi Bisharával, aki szándékosan érzékeny információkat adott át a Hezbollahnak a 2006-os második libanoni háború idején, nem tűnik úgy, hogy Al-Kiyan motivációi biztonsági vonatkozásúak lennének.

Az ellene felhozott vádak áttanulmányozása azt a benyomást kelti, mintha új státusza hatalmába kerítette volna. A kémkedés világa rejtélyekkel és bájjal teli, és sok jó embert megragadott Al-Kiyan előtt. Lehetséges, hogy ezt a jövedelme kiegészítésének is tekintette – a titkosszolgálatok nagyon jól fizetnek az ügynökök által átadott hírszerzésért. De Al-Kiyan csak egy oldala ennek a történetnek.

A második, fontosabb oldal Irán, amely továbbra is kísérletet tesz ügynökök működtetésére Izraelben. Nem világos, miért választották őt kémnek: egy rövid internetes keresés óriási szakadékot tárt fel volna abban, hogy mit mondott nekik a státuszáról és a kapcsolatairól, és aközött, ami a valóság volt.

Lehetséges, hogy ez az ügy azt jelzi, hogy az irániaknak nagyon nehéz ügynököket toborozni Izraelben, és kénytelenek kisvadakkal beérni. Az is lehetséges, hogy minden szinten működnek, és magas rangú és alacsony rangú ügynököket vesznek igénybe, hogy a katonai hírszerzési szintet meghaladó, széles képet alkossanak az izraeli politikáról és a társadalomról. Ezt teszi minden komoly titkosszolgálat, és az iráni kémszervezetek már bebizonyították, hogy jól végzik munkájukat.

Irán már működtetett ügynököket Izraelben. A leghíresebb Gonen Segev volt energiaügyi és infrastrukturális miniszter volt, akit Nigériában aktiváltak, és még Iránt is meglátogatta. Segev az Egyenlítői-Guineában történt letartóztatása előtt hat évig állt kapcsolatban az irániakkal. Kiadták Izraelnek, és 11 év börtönre ítélték. Al-Kiyannal ellentétben, Segev valóban magas rangú tisztviselő volt – évekkel azelőtt, hogy aktiválták volna, de mint volt miniszter és kabinet tagja, kapcsolatai veszélyes potenciállal bírtak a hírszerzésben és továbbításban, vagy más magas rangú tisztviselők olyan ügyletekbe való csábításában, amelyek elrablásukhoz vezethettek volna.

Al-Kiyan esetében – bár kisebb mértékben – volt hasonló potenciál. Ha üzleti és gazdasági kapcsolatok leple alatt folytatta volna a kapcsolatot kezelőivel, más ügynökökhöz vezethette volna őket, akik jelentősebb információkat szolgáltathattak volna. Az irániak és bábjaik tudják, hogyan kell csábítani az embereket.

Al-Kiyan, úgy tűnik, örült a kísértésnek, de az ügy üzenete más – Irán itt van, és minden eddiginél aktívabb.

Pollard: hűséges maradtam a zsidó néphez

Pollard azt nyilatkozta, hogy letartóztatásának híre az akkori amerikai zsidó vezetőket hidegen hagyta.