Pollard: hűséges maradtam a zsidó néphez

Hosszú interjút adott Jonathan Pollard az Israel Hayomnak, melyet az Ujkelet.live szemlézett.

Mint emlékezetes, az 1980-as években az amerikai haditengerészet civil hírszerzési elemzője, Jonathan Pollard katonai titkokat adott el az akkoriban Rafi Eitan vezette izraeli hírszerzésnek.

Lebukása után Pollardot azzal a váddal, hogy hírszerzési információt engedély nélküli adott át az Egyesült Államok egy szövetségeséhez, 1986-ban ítélték életfogytiglanra. Az eset precedens nélküli, ugyanis harmincöt éve először történt meg az Egyesült Államokban, hogy egy amerikai állampolgár kémkedésre vonatkozó törvény (Espionage Act) megsértéséért ilyen szigorú ítéletet kapott.

A Pollard-ügy hosszú évekig beárnyékolta Izrael és az Egyesült Államok közötti diplomáciai kapcsolatokat.

Az izraeli kém kiszabadítása számos civil kezdeményezés ellenére is kudarcba fulladt, harminc év börtön után a Netanjahu-kormány állítólagos többszöri próbálkozása ellenére még Donald Trump akkori elnök szíve sem enyhült meg.

Pollard végül annak köszönhette végleges szabadulását, hogy az öt év feltételes szabadlábra helyezés terminusának lejárta okán, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma az elévülés után nem hozott újabb korlátozásról szóló ítéletet.

Sheldon Adelson a közelmúltban elhunyt kaszinómilliárdos, az Israel Hayom újság alapítója és néhai tulajdonosa még a halála előtt magánrepülőgépet biztosított Pollardnak és feleségének az izraeli hazautazásra.

Az újságban megjelent nagy lélegzetvételű interjú során a harminc év börtönbüntetés után végül Izraelbe hazaérkező Pollard az amerikai zsidókat gyengeséggel vádolja, továbbá azt tanácsolja az amerikai biztonsági apparátusban dolgozó zsidóknak, hogy továbbra is kémkedjenek Izrael javára.

Az interjú során a jelenleg 66 éves, volt izraeli kém azt nyilatkozta, hogy letartóztatásának híre az akkori amerikai zsidó vezetőket hidegen hagyta.

A hozzáállásuk az volt: már megmutatta, hol van a hűsége – tette hozzá.

A Pollard által kritizált amerikai zsidó vezetés végül mégis meggondolta magát és megpróbáltak Pollard szabadon bocsátásáért lobbizni, mondván, hogy az életfogytiglani büntetés túlzás.

Az egyébként 1996 óta izraeli állampolgár Pollard azt állítja, hogy az amerikai zsidók magukat tévesztik meg azáltal, hogy Amerikát tarják otthonuknak.

Az Egyesült Államok ellen kémkedő Pollard a zsidók kettős hűségével támasztotta alá tetteit.

Pollard szintén a hűségről nyilatkozva, úgy emlékezett vissza, hogy letartóztatása után az FBI vallatói ismert „zsidóbarát egyének” neveinek feldobására akarták rávenni, akikről azt gyanították, hogy kötődnek az izraeli hírszerzéshez.

A volt izraeli kém, úgy tűnik 30 év börtön után is azt javasolja az amerikai biztonsági apparátusban dolgozó fiatal amerikai zsidóknak, hogy továbbra is kémkedjenek Izrael javára.

„Egyszerűen hazamenni [Izraelbe] nem elfogadható. Az alija nem elfogadható, el kell döntened, hogy fontosabb-e az életednél is Izrael iránti hűséged és zsidó társaidhoz való hűség.”

„Mert tudod, mi történhet veled, ha elkapnak. Pokol lesz [az életed]. De minden reggel szembe kell nézned önmagaddal a tükörben, és együtt kell élned önmagaddal. Ha nem teszel semmit, és visszafordulsz, vagy egyszerűen alijázol, és folytatod az életed, akkor nem leszel jobb, mint azok a zsidók, akik a Templom rombolása előtt és után azt mondták: ez nem az én felelősségem” – tette hozzá Pollard.

Alijázott az izraeli kém

Netanjahu személyesen üdvözölte Jonathan Pollard-t, aki harminc évet ült amerikai börtönben, miután titkosított hadiipari dokumentumokat adott el  Izraelnek.