Alijázott az izraeli kém

Netanjahu személyesen üdvözölte Jonathan Pollard-t, aki harminc évet ült amerikai börtönben miután titkosított hadiipari dokumentumokat adott el  Izraelnek.

Megérkezett Izraelbe Jonathan Pollard, aki harminc évet töltött amerikai börtönben, amiért Izraelnek kémkedett – jelentette szerdára virradóra az izraeli média. Pollardot és feleségét, Esthert Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadta a tel-avivi repülőtéren, és személyesen nyújtotta át az izraeli állampolgárságot igazoló igazolványt.

Pollard egy magánrepülőgéppel érkezett Izraelbe. Miután kilépett a gépből, letérdelt és megcsókolta a földet.

„Önök itthon vannak” – mondta a párnak Benjámin Netanjahu.

Pollard megköszönte a miniszterelnök segítségét, és azt mondta, hogy feleségével új életet akarnak kezdeni Izraelben.

Pollard az amerikai haditengerészet hírszerzési elemzője volt, amikor 1985-ben letartóztatták kémkedésért. A férfi elismerte bűnösségét, és 1987-ben ítélték el.

Miután harminc évet letöltött a büntetéséből, 2015-ben feltételesen szabadlábra helyezték, de elektronikus nyomkövetőt kellett viselnie a lábán, este nem mehetett el otthonról és öt évig nem hagyhatta el az Egyesült Államok területét sem.

A próbaidő leteltével a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltekkel foglalkozó bizottság – amely az amerikai igazságügyi tárca egyik hivatala – november végén áttekintette a Pollard-dossziét és közleményt adott ki, amelyben elrendelte, hogy oldják fel az egykori kémre kiszabott korlátozásokat. Közölte, hogy Pollard elhagyhatja az Egyesült Államokat.

A texasi születésű, 66 éves Pollard korábban többször közölte, hogy Izraelben szeretne letelepedni. 1995-ben megkapta az izraeli állampolgárságot.

Az izraeli kormányok és Pollard szimpatizánsai évtizedeken keresztül lobbiztak az amerikai kormányoknál Pollard büntetésének enyhítéséért, de az amerikai védelmi minisztérium és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA)

soha nem bocsátotta meg neki, hogy titkosított hadiipari dokumentumokat adott át pénz ellenében Izraelnek.

Az 1990-es években George Tenet, akkori CIA-igazgató még lemondással is fenyegetett arra az esetre, ha Bill Clinton amerikai elnök kegyelmet gyakorol.

Elemzők szerint a többi között ezek a dokumentumok is segítettek Izraelnek abban, hogy 1985-ben lebombázhassa a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) akkor még a tunéziai fővárosban lévő központját, vagy 1988-ban – szintén Tuniszban – meggyilkolhassa Abu Dzsihádot, azaz Khalil al-Vazirt, a PFSZ akkori második számú vezetőjét.

Amerikában szabadon engedték a világ legismertebb izraeli kémjét

A CIA soha nem bocsátotta meg Pollardnak, hogy titkosított hadiipari dokumentumokat adott át – pénz ellenében – Izraelnek.