Jeruzsálem jóváhagyta a telepeseket gyalázó feliratokat

A telepeseket erőszakkal vádoló „Breaking the Silence” feliratokat engedélyezte a jeruzsálemi önkormányzat, amely sokak szerint „kettős mérce félmillió emberrel szemben” – írja az Arutz7.

A szélsőbaloldali „Breaking the Silence” szervezet által kifüggesztett, a telepeseket gyalázó tábla megkapta a jeruzsálemi önkormányzat jogtanácsosának jóváhagyását.

A szervezet hatalmas táblákat akasztott ki Jeruzsálemben, amelyek a „telepeseket” támadták, és felszólították Benny Ganz, védelmi minisztert és Amar Bar-Lev, közbiztonsági minisztert, hogy állítsák le a „telepes erőszakot”, ahogy ők fogalmaztak,

A táblákon két korábbi minisztertől származó idézeteket mutatnak be a jobboldali erőszak ellen, az idézetek mellett pedig az áll: „Nincs telepes erőszak az önök felügyelete alatt”.

Miután több szervezet, köztük az „Ad Kan” is jogi véleményt kért a jeruzsálemi önkormányzattól a táblával kapcsolatban, Danny Libman ügyvéd, az önkormányzat jogi tanácsadó irodájának munkatársa azt válaszolta, hogy a táblát az önkormányzat jóváhagyásával függesztették ki.

„A szabályozás és a főügyész álláspontja szerint, amely a demokratikus államban a véleménynyilvánítás szabadságára és az önkormányzatnak a hirdetések tartalmára vonatkozó hatáskörére vonatkozik, engedélyezni kell”.

Közben az adóhatóság követeli az irodáira kifüggesztett feliratok eltávolítását. Gilad Ach, az „Ad Kan” vezérigazgatója üdvözölte az adóhatóság kérését, de nehezményezte, hogy egyáltalán kifüggesztették a táblát.

„Különösen azért, mert a mögötte álló Breaking the Silence nevű szervezetről már kiderült, hogy nem mond igazat, és többnyire külföldi országok és Izraelt gyűlölő külföldi szervezetek finanszírozzák”.

„Az önkormányzat téved a kérdésben, hogy lehet-e a ‘szólásszabadság’ égisze alatt bármit is közzétenni.”

– kérdezte.

„Hol van a határ a véleménynyilvánítás szabadsága és egy egész nyilvánosság rágalmazása között? Ugyanezen a helyen korábban táblákat távolítottak el, mert megsértették a lakosság érzéseit, de most félmillió ember érzéseit nem veszik figyelembe. Felszólítom az önkormányzatot, hogy szedje vissza és távolítsa el a gyalázatos táblát, már csak azért is, hogy ne alakuljon ki kettős mérce helyzet”

– tette hozzá.

Óriásplakátok csatája Tel-Avivban

Ki álmodjon és miről? Politikai szintre emelte a baloldali Breaking the Silence az Eurovízió szlogenjét. Az StandWithUs Izrael-barát szervezet azonban kijelentette, nem hagyja annyiban az ügyet.