Óriásplakátok csatája Tel-Avivban

Ki álmodjon és miről? Politikai szintre emelte a baloldali Breaking the Silence az Eurovízió szlogenjét. Az StandWithUs Izrael-barát szervezet azonban kijelentette, nem hagyja annyiban az ügyet.

Az eurovíziós jelmondatát eltérítő „Merj álmodni…a szabadságról” óriásplakát azt ígéri, megmutatja a turistáknak az ország igazi arcát, vagyis a „megszállt területek valóságát”. Izrael-barát civil szervezetek azonban igyekeznek pozitív üzenetre fordítani a jelmondatot, és túrák szervezésével kívánnak harcolni a demagóg kezdeményezés ellen.

Az ellenakció keretében a szervezet egy hatalmas reklámtáblát vásárolt az Ayalon autópályán, hogy azon ellensúlyozza a baloldali civil szervezet, a Breaking the Silence képviselőinek akcióját, arra kérve az Eurovízióra látogatókat, „álmodjanak a békéről, biztonságról és együttélésről.”

A Breaking the Silence vasárnap helyezte ki óriásplakátját Tel-Avivban  ami a napos Tel-Aviv fotója mellé a biztonsági kerítés fotóját helyezte, túrákat ajánlva a „megszállt” Hebronba, hogy a látogatók saját szemükkel láthassák a „megszállt területek mindennapjainak realitását”.

A StandWithUs plakátja alternatív túrákat fog hirdetni a júdea-szamáriai Gus Ecionba, a gázai határvidékre és Haifára.

„Amint tudomásunkra jutott a kampány, akcióba lendültünk”

— árulta el a StandWithUs amerikai Izraelt támogató civil szervezet igazgatója, Roz Rothstein, aki jelenleg is Izraelben tartózkodik.

„Egy órán belül megvoltak a saját túrák és az óriásplakát ötlete. Soha nem hagyjunk teret azoknak, akik hazugságokat terjesztenek Izraelről”

— tette hozzá Rothstein.

A Gus Ecion túrán a látogatók helyi izraeliekkel és palesztinokkal találkoznak majd, akikkel a „szebb közös jövő”  érdekében tett erőfeszítéseiket beszélhetik meg, állítja a StandWithUs honlapja. A gázai határvidéken a turisták bepillanthatnak az állandó rakétafenyegetettség alatt élők mindennapjaiba, a haifai túra pedig a békés együttélésről szól majd.

A Breaking the Silence  szervezetet 2004-ben alapították veterán izraeli katonák. Azóta is sok vád éri őket, amiért nem kímélik az IDF jó hírét, és sokak szerint hazugságokat terjesztenek a védelmi erőkkel kapcsolatban. 2018 júliusában a kormány elfogadta a Breaking the Silence törvényt, ami megtiltja a nemzetközi fórumokon az Izrael és az IDF-ellen felszólaló szervezetek és aktivistáik oktatási intézmények területére való belépését.

„A Breaking the Silence elkeseredett és cinikus próbálkozással akarja az Izrael által megrendezett Eurovízós ünnepségről elterelni a figyelmet, hogy megszégyenítse a zsidó államot. Az igazság viszont az, hogy nincs csend, amit meg kéne törni. Amíg ők egyoldalú politikai álláspontot akarnak bemutatni, mi egy előrenéző, nyitott és őszinte látásmódot arról, hogyan is nézhet ki egy mindenki számára békés, biztonságos jövő”

— nyilatkozta a StandWithUs izraeli igazgatója, Michael Dickson.