Lapid hálás az evangéliumi keresztényeknek

Jáir Lapid, izraeli külügyminiszter a mintegy 700 Izrael-barát keresztény vezetőből álló gyűlésen elmondta, hogy az izraeli kormány „büszke zsidó örökségünkre és zsidó identitásunkra, és ugyanilyen büszke demokráciánkra, valamint a szabadság és az iránta való elkötelezettségünkre” — írja a Jewish News Syndicate.

A CUFI (Keresztények Egységben Izraelért) 2021-es csúcstalálkozóján elhangzott videóbeszédében Jáir Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn elismerését fejezte ki az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti szervezetének a folyamatos támogatásért – legutóbb a Hamásszal májusban a Gázai övezetben zajló 11 napos konfliktus alatt és után.

Bár bázisát az amerikai evangéliumi keresztények adják, akik nagyrészt politikailag konzervatívak, a CUFI szervezetként hangsúlyozta, hogy döntéseit azon Izrael-barát ügyek alapján hozza, amelyekben hisz. Míg az evangéliumi keresztények lelkesen támogatták Benjamin Netanjahu, korábbi izraeli miniszterelnököt, a CUFI eddig Izrael új, sokszínű vezetését, köztük Lapidot és Naftali Bennett miniszterelnököt is felkarolta.

Lapid a dallasi személyes csúcstalálkozó mintegy 700 meghívott résztvevőjének elmondta, hogy az új izraeli kormány minden izraelit képviselni kíván vallástól, politikai nézettől és háttértől függetlenül, beleértve azokat is, akik nem a kormánykoalícióra szavaztak.

Lapid így fogalmazott:

a kormány „büszke zsidó örökségünkre és zsidó identitásunkra, és ugyanilyen büszke demokráciánkra, valamint a szabadság és az iránta való elkötelezettségünkre”.

Megköszönte a CUFI-nak, hogy támogatta Izraelt a közelmúltbeli konfliktus során, és hogy a kongresszusban Izrael-barát törvényeket hozott, beleértve az Izraelnek nyújtott katonai támogatást is.

A legfontosabbnak Lapid azt tartotta kifejezni, hogy országa hálás azért, hogy a szervezet nem tesz összehasonlítást Izrael és a terrorszervezet között, amely májusban több mint 4000 rakétát lőtt ki izraeli lakossági központok felé.

Biblia vagy tradíció: miért támogatják Izraelt az evangéliumi keresztények?

Izrael egyik legnagyobb támogatója az evangéliumi kereszténység, de az egyház antiszemita múltja a mai napig kísért. Hajdú Tímea írása.

Megjegyezte, hogy bár a háborúk pusztítóak, és minden emberélet elvesztése, különösen a gyermekeké tragédia, a világnak kötelessége világossá tenni, hogy a Hamász a felelős ezekért a halálesetekért – terroristák, akik rakétákat lőnek ki, és gyerekek mögé bújnak, akiket emberi pajzsként használnak, nem törődve hagyva saját civiljeikkel.

„Új kormányunk világossá tette politikáját. Annyi erőt fogunk alkalmazni, amennyi szükséges, hogy visszavágjunk a terroristáknak, és mindent megteszünk, hogy minimalizáljuk az ártatlan civilekre gyakorolt negatív hatást”

— mondta Lapid.

Rámutatott az Izrael és az Egyesült Államok közötti számos együttműködési kezdeményezésre, amelyeket a CUFI lobbitevékenységével támogatott, mint például a közös Iron Dome légvédelmi rendszer és az F-35 vadászgép.

Vannak más, kevésbé nyílt együttműködések is, mint például a két nemzet közötti hírszerzési információcsere, amely számtalan életet mentett meg.

„Izraelnek minden fronton kihívásokkal kell szembenéznie – a déli Hamásztól az északi Hezbollahig, az Irán által támogatott szíriai milíciáktól az iráni tudósok nukleáris programját fejlesztő tudósokig. Mindezekkel a kihívásokkal szembe fogunk nézni barátainkkal együtt.”

— mondta Lapid.

„De nem a kihívások fognak meghatározni minket. Izrael alapvetően egy optimista történet. Ez a siker története minden nehézség ellenére, és ez a történet ma is folytatódik”

— tette hozzá.

Lapid Diana Hagee, a CUFI társügyvezető igazgatója és a CUFI alapítójának, John Hagee lelkész feleségének bevezetője után szólalt fel.

Hagee beszámolt a csoport legutóbbi, a konfliktust követő izraeli látogatásáról, amelyet Nikki Haley, volt izraeli ENSZ-nagykövettel együtt tettek, ahol a résztvevők találkoztak az új külügyminiszterrel.

Diana Hagee elmondta, hogy Lapid megkérdezte férjétől, hogy a keresztények miért támogatják annyira Izraelt – mire a lelkész határozott és meglehetősen hosszú választ adott.

Lapidról azt mondta, hogy „intelligensnek, megfontoltnak és karizmatikusnak találtuk, és bízunk benne, hogy nagyszerű államférfiként fogja szolgálni Izraelt”.

Felére csökkent Izrael támogatottsága az evangéliumi keresztény fiatalok körében

A felmérés, amelyben hétszáz, 18-29 év közötti karizmatikus keresztény résztvevőt kérdeztek, azt is kimutatta, hogy a palesztin állam létrehozásának elfogadottsága a 2018-as 35%-ról 2021-re 44,7%-ra nőtt.