Felére csökkent Izrael támogatottsága az evangéliumi keresztény fiatalok körében

A felmérés, amelyben hétszáz, 18-29 év közötti karizmatikus keresztény résztvevőt kérdeztek, azt is kimutatta, hogy a palesztin állam létrehozásának elfogadottsága a 2018-as 35%-ról 2021-re 44,7%-ra nőtt — írja az Israel Hayom.

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a karizmatikus keresztények feltétel nélküli Izrael-támogatása – derül ki az Észak-Pembroke-i Egyetem új tanulmányából.

A jelentés szerint, amelyet június 17-én mutatnak be a Tel Aviv-i Egyetem Egyesült Államokat Tanulmányozó Központjában,

a fiatal karizmatikus keresztények Izrael-támogatása két év alatt 69%-ról 33,6%-ra csökkent.

A felmérés, amelyben 700, 18-29 év közötti evangéliumi keresztény résztvevőt kérdeztek meg azt is kimutatta, hogy

a palesztin állam létrehozásának elfogadottsága a 2018-as 35%-ról 2021-re 44,7%-ra nőtt.

Mindössze 22,5% ellenezte az ötletet.

Azok közül, akik Izraelt támogatták, 59% vallási okokra hivatkozott. Azok közül, akik a palesztin állam létrehozását támogatták, 48,4% megjegyezte, hogy válaszának politikai oka van, 40% pedig „zsigeri érzés”-re hivatkozott.

Ennek ellenére a túlnyomó többség, 71,6% úgy vélte, hogy Jeruzsálem egészének Izrael fővárosának kell maradnia, és ellenezte a kétállami megoldást, 41,5% pedig úgy vélte, hogy Izrael igazságosan bánik a palesztinokkal. Mindössze 22,8% gondolta úgy, hogy ez igazságtalan.

A karizmatikus keresztény közösséggel való szoros kapcsolat kialakítása az izraeli külpolitika alappillére volt Benjámin Netanjahu, korábbi miniszterelnök és Ron Dermer, korábbi izraeli amerikai nagykövet idején.

„Figyelembe véve a politikai térkép másik oldalán zajló demográfiai változásokat, amelyek valószínűleg gyengíteni fogják Izrael támogatását a Demokrata Párton belül, úgy tűnik, hogy az izraeli kormánynak az a döntése, miszerint magára hagyta a liberális, progresszív közvélemény nagy részét, és csak a karizmatikus keresztények támogatására játszik, vesztes fogadás volt, ami a végén sokba kerülhet nekünk”

— mondta Dr. Yoav Fromer a Tel Aviv Egyetemről.

A Kóser Szex szerzője: Szeretkezz, ne háborúzz!

Shmuley Boteach rabbi, politikai aktivista, számos könyv, többek közt a magyarul is megjelent Kóser Szex szerzője. A Neokohnnak adott exkluzív interjút.