Macron telefonszáma is szerepel a kémprogram listáján

Emmanuel Macron francia elnök telefonját is célba vette egy marokkói állambiztonsági szolgálat lehetséges megfigyelés céljából a Pegasus nevű kémprogrammal – írta kedden a Le Monde című francia napilap.

A Le Monde szerint 2019-ben a marokkói szolgálat célkeresztjébe került továbbá Édouard Philippe volt miniszterelnök és az akkori kormány további 14 tagja is.

A napilap beszámolójából nem derül ki, hogy Macron telefonját végül feltörték-e. A francia elnöki hivatal ugyanakkor megfontoltságra intett az egyelőre bizonytalan információk miatt, mindazonáltal úgy fogalmazott: ha bebizonyosodik, hogy feltörték az elnök telefonját, akkor „nagyon súlyos” dologról van szó.

Nem csak Magyarország érintett a kémszoftver-botrányban

Prominens nevek vannak a Pegasus által megfigyelt emberek listáján.

Egy 17 médiaszervezet által vasárnap nyilvánosságra hozott, a párizsi székhelyű Forbidden Stories nevű újságírócsoport által vezetett nyomozás szerint különböző országok kormányai az NSO Group nevű izraeli kibercég programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni vagy törték fel sikeresen megfigyelés céljából.

Az NSO vasárnap közleményt adott ki, amelyben elutasította a jelentést, azt állítva, hogy az „tele van téves feltételezésekkel és alá nem támasztott elméletekkel”.

Az izraeli cég egyúttal közölte: a terméket csakis azzal a szándékkal hozták létre, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben. A Reuters hírügynökség megkereste az NSO egyik szóvivőjét a Le Monde beszámolójával kapcsolatban, az illető azonban nem válaszolt.

Marokkó még hétfőn közleményt adott ki, amelyben tagadta bármiféle érintettségét a Pegasus-ügyben.

Tízezrek életét mentette meg a Pegasus

Az NSO vezetője szerint voltak olyan kormányok, amelyekkel megszakították a kapcsolatot a szoftver eladása után.