Nem csak Magyarország érintett a kémszoftver-botrányban

Tíz országból, közöttük Magyarországról származik a Pegasus kémprogrammal célzott, mintegy ötvenezer telefonszám többsége. Az Index.hu megnézte a botrány legfontosabb megfigyeltjeit, melyek között korábban meggyilkolt újságírók családtagjai, Bill Gates alapítványa, és a pakisztáni kormányfő is felbukkan.

Nem csak Magyarországot rázta meg a napokban robbant Pegasus-botrány. Ahogyan arról az Index is beszámolt, egy nemzetközi újságíróhálózat egy több mint 50 ezer telefonszámból álló adatbázishoz jutott hozzá, melyeket egy kifinomult kémszoftverrel fertőztek meg. A program képes üzeneteket, fotókat és e-maileket készíteni és továbbítani a célszemély mobiltelefonjáról, de beszélgetéseket is lehet rögzíteni vele. A Pegasus mikrofont is aktivál, ha kell, és a használója mozgásáról is gyűjt információkat.

Bár az újságírócsoport által közölt, 50 ezer telefonszám több mint ötven országból származik, egyelőre a teljes lista nem ismert. Ahogyan az sem, hogy milyen forrásból szerezték meg az információt.

Az viszont már most látszik, hogy keménykezű tendenciákkal barátkozó kormányok bőven vannak a listán. A BBC cikke szerint az alábbi tíz országban található a megszerzett adatok többsége: Azerbajdzsán, Bahrein, Magyarország, India, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda Szaúd-Arábia és az Egyesült Rab Emirátusok.

A Pegasussal figyelték meg a tragikus sorsú Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró családját is. Hasogdzsi 2018 októberében tűnt el a szaúdi monarchia isztambuli nagykövetségén, miután több nagynevű kiadványban bírálta Szalman szaúdi királyt, és az uralkodó családját. Az újságíró eltűnésének részletei továbbra sem ismertek, a megalapozott gyanú szerint Rijádból érkezett a parancs Hasogdzsi meggyilkolására. A hétvégén megjelent leplezés szerint pedig most az is kiderült, hogy Hasogdzsi feleségének telefonján már fél évvel eltűnése előtt is dolgozott a Pegasus, az esetet követően pedig egyik kollégáját és az eltűnésében résztvevő két török hivatalnokot is megfigyelhettek.

Egy másik meggyilkolt újságíró is a listán szerepelt. Cecilio Pineda Birto Mexikó déli államában, Guerroban halt meg, őt fegyveresek lőtték le 2017-ben. Bár a nyomozás nem tudta megerősíteni, hogy Cecilio Pineda Birtot a munkája miatt gyilkolták meg, az őt ismerő források szerint aligha hétköznapi rablótámadás történt. Az újságíróra még 2015-ben egyszer rálőttek, de az esetet követően rendszeresen kapott fenyegetéseket. A The Guardian cikkében megjegyzi:

Az elmúlt két évben huszonöt mexikói újságírót figyelhettek meg a Pegasussal, miközben a latin-amerikai országban mintegy 15 ezer telefonszám szerepel a listán.

Az indiai kormánynak is van mit megmagyaráznia, a dél-ázsiai országban mintegy 40 újságírót, illetve parlamenti képviselőket, kormánytagokat és üzletembereket is a Pegasus kémprogrammal figyeltek meg. A megfigyeltek között van Narendra Modi miniszterelnök politikai ellenfele, Rahul Gandhi is, aki az ellenzék további tagjával együtt kér magyarázatot a hindu nacionalistának bélyegzett kormánytól. A francia Le Monde hírportál – amely a Pegasus-ügy felgöngyölítésében szintén részt vett – azt írja, Indiából számos nagykövetség és diplomata, valamint a részben Bill Gates nevét viselő Bill&Melinda Gates Foundation is a kémügy célpontjai között volt. Sőt, feltételezések szerint Indiából érdeklődhettek a szintén potenciálisan megfigyelt pakisztáni kormányfő, Imran Khan magánbeszélgetései iránt is, a listán ugyanis az Indiával hadilábon álló közép-ázsiai ország miniszterelnökének egyik telefonszáma is felkerült. India esetében ezért az ügynek diplomáciai következményei is lehetnek. A pakisztáni kormány ugyanis máris jelezte: aggasztóak a kémügyről eddig megjelent részletek, és vizsgálják az ügyet.

Bár a sajtó most az említett tíz, autoriternek minősített országra összpontosít, vannak európaiak is a listán. Magyarországon kívül például Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is voltak potenciálisan megfigyeltek.

Nagy különbség azonban, hogy míg a vádak szerint Magyarországon a kormány figyelhette meg saját állampolgárait, addig a Franciaországban Pegasussual megfertőzött több mint ezer telefonszám adatforgalma iránt – az eddigi információk alapján – a marokkói titkosszolgálatok érdeklődtek.

Izgalmas a listán megjelent brit ügyvéd, Rodney Dixon is, akit bár végül nem figyeltek meg, a Pegasus kémprogram az ő telefonján is ott volt. Ügyfelei között volt az Egyesült Arab Emírségekben bebörtönzött brit vendégkutató Egyesült Arab Emírségek és az említett meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi barátnője is.

Szijjártó és az érintett izraeli cég is cáfolja a kémszoftveres híreket

Sem a magyar külügyminiszter, sem az NSO izraeli kibercég nem tudta megerősíteni a baloldali sajtóban terjedő híreket.