Szijjártó és az érintett izraeli cég is cáfolja a kémszoftveres híreket

Sem a magyar külügyminiszter, sem az NSO izraeli kibercég nem tudta megerősíteni a baloldali sajtóban terjedő híreket.

„Ezek az állítások annyira felháborítóak, és olyan távol állnak a valóságtól, hogy az NSO rágalmazási pert fontolgat”

írja közleményében a Pegasus kémszoftver gyártója. Az NSO izraeli kibercég ugyanakkor megjegyzi, csak gyártja, és nem üzemelteti a rendszert, tehát nem láthatja az adatokat.

A cég azután adta ki közleményét, hogy a Forbidden Stories nemzetközi oknyomozása szerint jogvédőket, politikusokat, újságírókat, ügyvédeket, tudósokat figyelhettek meg vele.

„Semmilyen információval nem rendelkezik ‘erről a vélelmezett vagy valós adatgyűjtésről'” Szijjártó Péter külügyminiszter, legalábbis ezt a választ adta, amikor a Telex újságírója egy komáromi V4-es sajtótájékoztatón feltette azt a kérdést, hogy megvásárolta-e a magyar állam vagy bármelyik állami hatóság, szakszolgálat az NSO-tól a Pegasus nevű kémszoftvert. A szoftvert az izraeli cég állítása szerint kizárólag állami szerveknek értékesítik.

A tárcavezető azt állította, hogy hétfőn reggel megkérdezte az ügyről az általa felügyelt Információs Hivatal (IH) vezetőjét.

Az Információs Hivatal Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike.

Szijjártó Péterazt állította, hogy az IH vezetője azt közölte vele,

ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

A tárcavezető közölte, hogy amennyiben a parlament nemzetbiztonsági bizottsága esetlegesen ülést fog az ügyben összehívni, azon az IH vezetője meg fog jelenni.

A miniszter elmondta,

hogy ebből fakadóan lehet-e bármilyen felelőssége vagy hatásköre az IH-nak… kértem az IH főigazgatóját, hogy legyen kedves ezt a kérdést áttekinteni: milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött. Milyen titkosszolgálati érdekek a mögött, ha ez valóban megtörtént, kinek az utasítására, kinek az érdekében, ha meg nem történt meg, akkor milyen titkosszolgálatok koordinációjával került sor egy ilyen nemzetközi kommunikációs akcióra.

A Merec számon kéri Gantzon a kémszoftverről szóló híreket

Nican Horovic egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, baloldali Meretz pártja tisztázást kér az izraeli NSO tevékenységével kapcsolatban.