A Merec számon kéri Gantzon a kémszoftverről szóló híreket

Nican Horovic egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, baloldali Meretz pártja tisztázást kér az izraeli NSO tevékenységével kapcsolatban, miután a média a Pegasus kémprogramot az újságírók, köztisztviselők és jogvédők telefonjainak feltörésével hozta összefüggésbe világszerte, közölte a Walla híroldal az Ujkelet.live szerint.

Az NSO elutasította az állításokat.

A frakcióülés előtti sajtótájékoztatón Horovic a Walla riportere, Tal Salev kérdésére válaszolva közölte, hogy a héten találkozik Beni Gantz védelmi miniszterrel és megvitatja vele az NSO Group exportjának ügyét is, amelyet a Védelmi Minisztérium engedélyezett.

A párt másik képviselője, Mossi Raz pedig azt mondta, levélben fordult a védelmi miniszterhez, az NSO exportengedélyének leállítását követelve egy alapos és teljes vizsgálat lefolytatásáig.

Jáir Golán, az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnök-helyettese viszont óvatosabban fogalmazott:

,,Nemcsak az NSO csinál ilyet dolgokat. Természetesen szigorú és merev szabályozást kell biztosítani, hogy az izraeli termékek ne szolgáljanak sötét rezsimeket és illegitim célokat”.

Egyébként 2016-18-ig a most is koalíciós tag Avigdor Liberman volt a védelmi miniszter, őt követte ’18-19-ben Benjamin Netanjahu, majd ’19-20-ig Naftali Bennett, s végül Benni Gantz.

Az ellenzéki média szerint újságírókat hallgathatott le a magyar kormány, Izraelre mutogatnak

A magyar kormány azt közölte, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”.