Irán: a bécsi tárgyalásokkal meg kell várni az új kormány hivatalba lépését

A bécsi tárgyalások következő fordulójával várni kell az új iráni kormány augusztus eleji hivatalba lépéséig – közölte szombaton Abbász Aragcsi, Irán nukleáris tárgyalásokért felelős főtárgyalója.

„Átmeneti időszakot élünk, mivel demokratikus hatalomátadás zajlik a fővárosunkban. A bécsi tárgyalásoknak így nyilvánvalóan meg kell várniuk az új kormányzatunkat” – írta a politikus közösségi oldalán, a Twitteren.

A 2015-ös megállapodás (Közös Átfogó Cselekvési Terv, JCPOA) felélesztéséről szóló közvetett amerikai-iráni tárgyalások a legutóbbi, június 20-án véget ért forduló óta szünetelnek. Irán most világossá tette, hogy nem áll készen a folytatásra a megválasztott elnök, Ebrahim Raiszi hatalomra kerülése előtt.

Aragcsi a Twitter-üzenetében azt is hangoztatta: az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának fel kell hagynia azzal, hogy a fogolycserét összekapcsolja az atomalkuval.

Iránt, amely maroknyi iráni-amerikai állampolgárt tart fogva, jogvédők azzal vádolják, hogy kettős állampolgárokat tartóztatott le, hogy megpróbáljon engedményt kicsikarni más országoktól. Irán elutasította a vádakat.

Teherán a hét elején közölte, hogy tárgyalásokat folytat az amerikai börtönökben és más országokban az amerikai szankciók megsértése miatt fogva tartott iráni foglyok szabadon bocsátásának biztosításáról.

Májusban Washington cáfolta az iráni állami televíziónak azt a jelentését, amely szerint az országok fogolycsere-megállapodást kötöttek volna, cserébe az amerikai szankciók miatt más országokban befagyasztott iráni olajpénzek 7 milliárd dollárjának (2130 milliárd forint) felszabadításáért.

A nukleáris tárgyalások szüneteltetése, amelyet amerikai és európai tisztviselők a keményvonalas Raiszi megválasztásának tulajdonítanak, kérdéseket vetett fel a következő lépésekkel kapcsolatban, ha a tárgyalások zsákutcába jutnak. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma elismerte, hogy esetleg újra kell gondolnia álláspontját.

Teherán és Washington idén április elején Bécsben kezdett tárgyalni. Megfigyelők szerint a megbeszélések még messze vannak a sikeres lezárástól, mivel nincs egyetértés abban, mely amerikai szankciókat kell felfüggeszteni, milyen ígéreteket kell tennie Teheránnak nukleáris tevékenységével kapcsolatban, és mikor.

Irán már legyőzte Bident

Ha Biden és Irán túlzásba viszik egymás tesztelgetését, könnyen kirobbanthatnak egy regionális háborút.