Irán már legyőzte Bident

„A Biden adminisztráció igyekszik határozottan kijelölni a szabályokat az iráni rezsim számára az atomalku újratárgyalásával kapcsolatban. Azonban a Közel-Kelet első szabálya, hogy nincsenek szabályok. Ez az oka annak, hogy Irán le fogja győzni az Egyesült Államokat Szíriában, ahogy ezt Irakban is megtette” – írja Dominic Green, a Spectator magazin amerikai kiadásának szerkesztője. 

A szerző egy szórakoztató hasonlattal Biden kormányát egy olyan külföldihez hasonlítja, aki egy helyi étteremben pont annyira tudja a helyi dialektust, hogy rosszat rendeljen. Miután az amerikai erők hosszú éveket töltöttek a régióban, úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy komolyan vegyék őket, rakétatámadásra rakétával kell válaszolni.

Green szerint Amerika szimplán félelemből választott szíriai célpontokat.

„Bár az amerikai politikusok és tábornokok úgy tesznek, mintha Amerika győzött volna Irakban, valójában vesztett. A győztes Irán volt és az ország síita szövetségesei.

Az amerikaiak elleni iraki támadást, vajon miért nem azzal bosszulta meg az Egyesült Államok, hogy Irakban lőtte az iráni támogatású csapatokat? A félelem miatt. Félnek attól, hogy az Irakban állomásozó katonákat újra támadás érheti. Attól is fél, hogy elveszti a maradék befolyását az iraki kormánnyal, és attól is tart, hogy újra polgárháború tör ki az országban” – állítja Green.

A szerző szerint ez a félelem jogos, és szerinte az Egyesült Államok jobban tette volna, ha nem hagy 2500 katonát könnyű célpontként Irakban. Green szerint Biden „kemény csávó” imidzset szeretne építeni, és a Szíriai célpontok elleni csapással „visszatér Amerika a játszmába.” Azonban a cikk azzal érvel, hogy Irán lépéselőnyben van Amerikával szemben.

Az USA nem tudja legyőzni Irán regionális stratégiáját Irakban, de Irán le tudja győzni az USA regionális stratégiáját Szíriában. Az iráni rezsim szakértője annak, hogy megijessze az ellenfeleit az erőinek ügyes kihasználásával – írja Green.

A publicista szerint hiába nyilatkozza az adminisztráció a New York Timesnak azt, hogy Biden „vörös vonalakat” húz, mivel a Közel-Keleten nincs vörös vonal.

Iránnak csak le kell lepleznie Biden blöffjét. Elég néhány könnyen letagadható rakétatámadás Irakban. Vagy pár támadás a nyugati hajók ellen az öbölben, mint ami egy izraeli szállítmánnyal is történt.

A Biden-adminisztráció Jeruzsálemnek is üzent a támadással – teszi hozzá a szerző. Benjamin Netanjahu tart egy iráni atombombától és ezért gyakran használ fegyveres erőt, hogy ne engedje Iránt berendezkedni Szíriában. Green szerint az adminisztráció jelezni akarta, hogy az atomalkuhoz való visszatérés nem jelenti azt, hogy az iráni milíciák szabadon garázdálkodhatnak a Golán-fennsíkon.

„De vajon fél-e Netanjahu attól, hogy Amerika esetleg nem támogatja a döntéseit? Már nem, mivel az Obama-adminsztráció nyílt ellenszenve arra kényszerítette Netanjhahut, hogy elmélyítse a kapcsolatait az oroszokkal. Obama mindent megtett az atomalkuért Iránnal, ami pedig az olajállamok felé tolta a zsidó államot” – írja Green.

A szerző arra is emlékezteti az olvasókat, hogy Izrael kész katonai erejét is bevetni, hiszen nemrég elismerték, hogy valóban ők likvidálták Farizadét. Az Egyesült Államokat csak az utolsó pillanatban értesítették.

Iránnak egyre nagyobb befolyása van az Egyesült Államok közel-keleti politikájára, hiszen nélkülük az amerikai csapatok nem tudnak békében távozni Irakból – írja Green.

„A Biden-adminisztráció úgy határozott, hogy vissza akar térni az atomalkuba, bár lehet az egész semmi másról nem szól, mint hogy az Obama-éra diplomatáit rehabilitálni kell. Az irániak akár benne vannak a megegyezésben, akár nincsenek, tudják, hogy ha nukleáris fegyver fejlesztése mellett döntenek, az USA nem fog katonailag fellépni és Izraelt is meg fogja próbálni visszatartani” – fejti ki Green.

A szerző szerint az Egyesült Államok veszített a Közel-Keleten és ezzel kapcsolatban nem tehet semmi. Irán teszteli Bident, aki meg fog bukni a teszten, mert esélye sincs nyerni, sőt még komolyan ronthat is a helyzeten.

„Ha Biden és Irán túlzásba viszik egymás tesztelgetését, könnyen kirobbanthatnak egy regionális háborút. Ez visszavinné az amerikai csapatokat a Közel-Keletre. Ha ez megtörténik, akkor lenne egy újabb amerikai elnök, aki hibás stratégiát követve, pontosan az ellenkezőjét éri el, mint aminek elkerülését hirdeti”

– zárja a cikket Green.

Irán és Izrael „csöndes háborúja”

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést nem akarnak, de meddig lehet elkerülni? Hajdú Tímea írása.