Navégre: Izrael visszatér a Holdra

A SpaceIL Alapítvány bejelentette, hogy eddig 70 millió dollárt gyűjtöttek össze a második izraeli holdraszállási kísérlethez — értesült a zsido.com.

Ahogy arról annak idején beszámoltunk, az első izraeli holdszonda landolása kissé keményebbre sikerült a tervezettnél, a becsapódáshoz vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött hibás parancskód indíthatta el. Ezzel együtt 2019 áprilisában

a SpaceIL lett az első magánvállalkozás, amely elérte a Holdat,

így Izrael hetedik országként jutott el az égitestre, valamint az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után a negyedik országként kísérelte meg a leszállást.

Néhány hónappal azután, hogy az első Bérésit szonda a Hold felszínébe csapódva felrobbant, úgy nyilatkoztak, hogy többet nem próbálkoznak, mivel a feladat nem jelentene számukra kellően nagy kihívást.

Holdat ért a Bérésit

„Elértük a Holdat, bár nem pont úgy, ahogy terveztük”

Ennek ellenére már akkor is meglepően optimistán vélekedtek a kísérletről:

„A landolás óta eltelt hetekben kapott visszajelzések, amiket különböző szakmai szervezetektől kaptunk világszerte, mind azt mutatják, hogy a küldetést kiemelkedősen sikeresnek ítélték, és amúgy sok rekordot meg is döntött”

— szögezte le büszkén a projekt vezetője 2019 nyarán.

Azóta úgy tűnik, meggondolták magukat, mivel a legújabb küldetés összköltségét 100 millió dollárra teszik és 2024-re tervezik.

A korábbi tervtől eltérően

most két holdi leszállóegységgel és egy keringőegységgel számolnak, hogy növeljék a siker esélyeit.

A Bérésit 2 küldetése különleges esemény lehet, mert két landolással számol: az egyik szerkezet a Hold túlsó oldalán érné el a felszínt (amire eddig csak Kína tett sikeres kísérletet), a második pedig az eredeti leszállási ponthoz közel. A teljes program öt évig tart majd, oktatási, tudományos tevékenységek platformjaként fogják használni Izraelben és szerte a világban az eszközöket.

Mégsem küld újabb szondát Izrael a Holdra 🙁

Büszkék a kudarcra, de Bérésit 2 nem jelent elég nagy kihívást, ezért inkább más kaland után néznek.