Mégsem küld újabb szondát Izrael a Holdra :(

Büszkék a kudarcra, de Bérésit 2 nem jelent elég nagy kihívást, ezért inkább más kaland után néznek.

Két és fél hónap telt el azóta, hogy az első Bérésit szonda elérte a Holdat, majd az égitest felszínébe csapódva felrobbant. Nem sokkal később az űrprojektet finanszírozó SpaceIL bejelentette, hogy hamarosan elindítják következő Hold-szondájukat, ám a Globes nevű izraeli portál szerint tegnap lefújták a tervet.

A döntés indoklása szerint a feladat nem jelentene kellően nagy kihívást. És úgy tűnik, kicsit sem az első próbálkozás kudarca játszott szerepet, hiszen arról még utólag is meglepően optimistán nyilatkoztak:

„A landolás óta eltelt hetekben kapott visszajelzések, amiket különböző szakmai szervezetektől kaptunk világszerte, mind azt mutatják, hogy a küldetést kiemelkedősen sikeresnek ítélték, és amúgy sok rekordot meg is döntött” — nyilatkozta büszkén az izraeli SpaceIL, ami méltán lehet büszke teljesítményére.

Izrael Dávid-csillagos zászlót tűz a Holdra

Felbocsátották az első izraeli Hold-szondát a floridai Cape Canaveralból a tervnek megfelelően közép-európai idő szerint péntek hajnali 2 óra 45 perckor.

A portál ugyanis emlékeztet: több szempontból valóban sikerült rekordot dönteni a projekttel. Az USA, Kína vagy akár a Szovjetunió kísérleteivel összevetve messze kisebb költségvetéssel született meg az eredmény — és több milliárdos büdzsé helyett mindössze 100 millió dollárból sikerült teljesíteni a célkitűzést.

A Bérésit volt az első magánfinanszírozásból kivitelezett, és egyben a legkisebb űrszonda, ami valaha elérte a Holdat.

A SpaceIL szerint azonban egy hasonló terv „nem éri el a szükséges küszöböt egy áttörő küldetéshez”, ezért egy újabb kihívást keresnek, amihez akár javaslatokat is szívesen fogadnak.

Mindenesetre a Bérésit program támogatója Morris Kahn már egész biztosan beírta magát a történelem könyvekbe, és az izraeli üzletembert nagy becsben tartják hazájában. A legutóbbi Függetlenségi Nap alkalmából például őt kérték fel arra is, hogy gyújtsa meg az ünnepi fáklyát a jeruzsálemi Herzl-hegyen ünneplők körében.

Sejtik már, mitől csapódhatott be az izraeli holdszonda

A katasztrofális landoláshoz vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött hibás parancskód indíthatta el