Sejtik már, mitől csapódhatott be az izraeli holdszonda

A katasztrofális landoláshoz vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött hibás parancskód indíthatta el, derül ki az előzetes vizsgálatból.
Bár a vizsgálat végleges eredményeire még várni kell, a SpaceIL vezérigazgatója, Dr. Ido Anteby elárulta a riportereknek, hogy az IMU (inercia-mérő műszer) először hibásodott meg a landoló manőver közben.

Anteby szerint a végzetes hibához vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött parancskód indította el, ami először leállította az űrszonda fő hajtóművét, majd ellehetetlenítette a többi hajtómű megfelelő aktiválását, melyek a sima holdraszállást segítették volna.
Bár az űrjármű több alkalommal is megpróbálta újraindítani hajtóműveit, a kísérletek sikertelennek bizonyultak.

„Az incidens után azonnal vizsgálatot indítottunk. Mindez a tanulásra, a következtetések levonására és az átláthatóságra épülő kultúránk szerves részét képezi.”

— tette hozzá Anteby.
A SpaceIL és az Israel Aerospace Industries (IAI) közös projektje, a február 22-én Cape Canaveralról startoló Berésit hajszálnyival, csupán percekkel a történelmi landolás előtt hibásodott meg — melyet előtte egyedül az Egyesült Államok, Oroszország és Kína tudott véghezvinni — egy hihetetlen hét-hetes, 6,5 millió kilóméteres út után.

Holdat ért a Bérésit

„Elértük a Holdat, bár nem pont úgy, ahogy terveztük”

„Büszke vagyok a SpaceIL mérnökcsapatára csodálatos munkájukért és odaszánásukért. Ilyen esetek integrális részét képezik egy összetett, úttörő projektnek.”

— jelentette ki Morris Kahn, a SpaceIL elnöke.

Az izraeli holdraszállás igaz története

A valódi küldetés nem a holdraszállás volt, hanem hogy milliónyi gyermeket inspiráljon a tudomány művelésére.

„Most az a fontos, hogy megtanuljuk a leckét a hibáinkból, és bátran folytassuk az küldetésünket. Ezt az üzenetet szeretnénk közvetíteni az izraeli és a világ többi részén élő embereknek. Ez a Berésit projekt szellemisége.”

Ahogyan arról korábban is írtunk,a továbblépést olyan komolyan veszik a projekt megálmodói, hogy már készítik is elő egy új szonda indítását a Hold felé.

SpaceIL: „Azonnal” jön a Bérésit 2

A SpaceIL izraeli nonprofit konzorcium bejelentette, hogy „azonnal” elindítják következő Hold-szondájukat — írja a JTA.