Az izraeli holdraszállás igaz története

Nuseir Yassin a legnézettebb izraeli arab video blogger, akinek 12 millió követője van a Facebook-on. Nas Daily videó sorozatában ezúttal a Bérésit projekt hátterének történetét meséli el ebben a kis dokumentumfilmben, amelynek lefordítottuk a szövegét. A videót több, mint egymillióan látták, kétszer annyian, mint a holdraszállás élő közvetítését.

Ha a Holdra gondolsz, általában a NASA, az Apollo 11, Neil Armstrong jut az eszedbe. De mostantól erre a fickóra is gondolnod kell.

— Helló, én Jariv vagyok.

Ez a fickó, a barátaival, csakúgy, mint a NASA, megépítette a történelem legolcsóbb űrjárművét, amelyik ténylegesen elérte a Holdat!

Hadd magyarázzam el! Mert ez a történet egészen rendkívüli! (Ne felejtsd el bekapcsolni a hangot!)

Jariv 39 éves izraeli villamosmérnök. Egy napon a következő ötlete támadt:

Miért ne csinálnánk valami őrültséget? Miért ne küldenénk valamit a Holdra?

Szóval kinyitotta a laptopját, felment a Facebookra, és kiposztolta:

Ki akar a Holdra menni?

Két barátja válaszolt az üzenetére, és IGENt mondtak. És hárman együtt elkezdtek dolgozni az emberiség egyik legnehezebb feladatán: leszállni a Holdon!

Hogy mit gondoltak az emberek? A legtöbben csak nevettek. Kinevették őket, és azt mondták, hogy úgysem tudnak!

Ez olyan, mint a Mission Impossible, mert a világűr kemény dió, és ez rakétatudomány.

Képzeld el, hogy autót akarsz építeni, életedben először. És az autót a nulláról kell felépítened egészen odáig, hogy működjön, és megtegyen 500 mérföldet, és mielőtt akár egyszer is kipróbálhattad volna, bele kell ülnöd, és elkezdened vezetni.

De ami még nehezebb, a pénztudomány.

Ha bármit a világűrbe akarsz küldeni, dollármilliárdokra van szükséged.

És nekik? Hát nekik nem volt sok pénzük. Amikor megpróbáltak az emberektől pénzt kérni, sorra mindenki nemet mondott. Senki nem akart a világűrbe pénzt fektetni, de ők kitartottak.

Azután néhány ember mégis megkockáztatta, hogy pénzt adjon nekik, és hozzásegítse őket, hogy az álmuk valóra váljon. Végül összegyűjtöttek 100 millió dollár támogatást a projektre. Ez soknak tűnik, de 100 millió dollárból a valaha volt legolcsóbb űrjárművet építették holdraszálláshoz.

Ezt a pénzt nemcsak az űrszonda építésére fordították, hanem gyermekek oktatására is. Őrült álmuk mindenfajta korú, bőrszínű, vallású gyermekek százezreit inspirálta arra, hogy akár ők is leszállhatnak a Holdra. Mert a valódi küldetés nem a holdraszállás volt, hanem hogy milliónyi gyermeket inspiráljon a tudomány művelésére.

Nem elég leszállni a Holdra. Meg kell mutatnunk a gyermekeknek, hogy akár ők is építhetnek űrhajót, és leszállhatnak a Holdra, valóra válthatják a lehetetlent.

2019. április 11-én, sokszáz balszerencse, sokezer NEM, és sokmillió űrbéli kilométer után az űrszonda nagyon közel került a Holdhoz. Történelmi szelfit küldött a Földre, aztán… összetört. Hajtómű problémák miatt a leszállás meghiúsult, amint elérte a Hold felszínét.

A Bérésit holdszonda utolsó szelfije 22 km magasságban

Csakhogy ez nem volt kudarc! Ez csak egy balszerencse volt. És Jariv számára nem ez volt az egyetlen balszerencse…

Két évvel ezelőtt Jarivot síbaleset érte, és deréktól lefelé megbénult. Az orvosok szerint kerekesszékhez lesz kötve egész hátralevő életében. Úgyhogy, odament az íróasztalához, és megint felment a Facebookra. Ezúttal azt írta:

Nyugi, most előbb feljuttatjuk az űrszondát a Holdra, azután megjavítjuk a lábaimat.

Nem mindenki képes talpraállni egy vagy két balszerencse után, de akik igen, azok a lehetetlent is valóra tudják váltani. Akár az első, akár a második próbálkozásra.


A holdraszállásról összefoglalónk itt olvasható:

Holdat ért a Bérésit

„Elértük a Holdat, bár nem pont úgy, ahogy terveztük”