Tajvani nagyvállalatok megállapodtak a Pfizer-vakcina beszerzéséről

Tajvani nagyvállalatok megállapodtak a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának kínai beszállítójával tízmillió dózis vakcina megvásárlásáról – adta hírül a Global Times című kínai lap hétfőn, a sanghaji székhelyű Fosun Pharmára hivatkozva.

Az oltóanyagokat a Foxconn (eredeti nevén Hon Hai Precision Industry Co.) informatikai és távközlési vállalat, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) chipgyártó, valamint a Zuellig Pharma gyógyszeripari cég tajvani egészségügyi intézményeknek adományozza majd, az újabb járványhullám mielőbbi megfékezése érdekében.

A kétdózisú oltóanyag ötmillió ember, vagyis a tajvani lakosság 21 százalékának védelmét biztosíthatja.

A Fosun Pharma kizárólagos joggal rendelkezik a Pfizer/BioNTech-vakcinák értékesítésére a kínai szárazföldön, Hongkongban, Tajvanon és Makaón – írja a Global Times.

Caj Jing-ven tajvani elnök május végén azzal vádolta meg Kínát, hogy megakadályozta egy nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vacinaszállítmány Tajvanra jutását. Peking tagadta a vádat, és azt állította, hogy Tajpej nem hajlandó elfogadni a Kína által felajánlott oltóanyag-adományt.

Terry Gou, a Foxconn alapítója a Facebookon vasárnap közzétett bejegyzésben hangsúlyozta: attól kezdve, hogy előállt a vakcinaadomány tervével, Peking semmilyen módon nem próbált beavatkozni a tárgyalási folyamatba.

Tajvanon az eddigi oltási kampányban az AstraZeneca- és a Moderna-féle oltóanyagokat használták, a 23,5 milliós lakosságnak mintegy tizede kapta már meg az oltások valamelyikének első adagját, míg a teljes védettséghez szükséges két dózis beadásán eddig csaknem 61 ezren estek át.

Tajvan kínai inváziótól tart

Kínai harci repülőgépek sorozatban sértik meg a tajvani légteret, ráadásul Peking hadgyakorlatot tart a térségben.