Szokatlan iráni csel miatt evakuálhatták a Brüsszeli Repülőtér egy részét

Jelentések szerint a reptéren segédkező izraeli biztonságiak reakcióit próbálták kifigyelni, miután egy csomagot a helyszínen hagytak.

Több csarnokot is evakuált a belga rendőrség, miután egy gyanús csomagot találtak a Brüsszeli Repülőtéren múlt hét csütörtökön – írta az Algemeiner. Helyi lapok szerint az izraeli biztonsági erők találtak a bőröndre egy Izraelhez kötődő check-in pult közelében.

Az esetet követően két várakozó helyiséget és egy COVID-központot is lezártak, valamint egy Doha felé tartó gépet visszahívtak, amin a csomag beazonosított gazdája ült.

A belga biztonsági erők közleményei szerint az utas egy iráni nő volt, akit letartóztattak. A gyanú szerint azért hagyta a csomagot őrizetlenül, hogy társaival információkhoz jusson a biztonsági protokollról – különös tekintettel az izraeli járatok körüli lépésekről.

Mint emlékezetes, a Brüsszeli Repülőtéren 2016-ban súlyos terrortámadást történt. A tragédia során 16-an meghaltak és 150 ember megsérült.

A múlt heti esetet követően a belga rendőrség elárulta, hogy a csomagban hétköznapi tárgyak voltak, és az esetet végül téves riasztásnak minősítették, ezért újraindították a reptéri életet.

Az izraeli titkosszolgálat média beszámolója szerint az esetet továbbra is vizsgálják. Egy tisztségviselő elmondása szerint ugyanis biztosak abban, hogy Irán áll az akció mögött, amivel az izraeliek külföldön alkalmazott biztonsági rendszerét akarták alaposabban megismerni.

Nem biztos, hogy Európának megéri Iránnak udvarolni

Európa terve, miszerint a Teheránnal szembeni nyitottság politikájával gyengíti az iráni konzervatívok befolyását a döntéshozatalban, nem más, mint fantázia.