Zsidó szent könyveket találtak a floridai romok alatt

A surfside-i épület romjai alatt az izraeli hadsereg mentőegységei találtak meg az áldozatok után maradt tárgyakat. 

Két héttel a surfisde-i lakóépület összeomlása után a hatóságok bejelentették, hogy nincs remény arra, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A tragédiát követő órákban sikerült néhány embert kiszabadítani a romok közül azonban az azóta eltelt időben csak holttestekre bukkantak a tűzoltók. A floridai hatóságok munkáját segítik az Izraeli Védelmi Erők mentő egységei is – írja New York Post.

A napokban bejárta az internetet egy fotó, amely a szomorú pillanatot ábrázolja, amin egy IDF egyenruháját viselő tiszt amerikai kollégájának átad héber feliratú könyveket, amiket romok alatt találtak.

A képet megosztotta Bal Harbour polgármester Gabriel Grosiman, aki a következőt írta a kép fölé:

Az izraeli és dél-floridai mentő csapatok együtt dolgoznak, hogy kihúzzák a Champlain tornyok romjai alól a zsidó szent könyveket. Nagyon sok a szimbolizmus ezen az erőteljes képen.

Mayor Gabriel Groisman on Twitter: „Israeli and South Florida Search and Rescue Teams working together to remove sacred Jewish books from the rubble at the Champlain Towers. So much symbolism in this most powerful photograph. pic.twitter.com/oRWXQjS5CZ / Twitter”

Israeli and South Florida Search and Rescue Teams working together to remove sacred Jewish books from the rubble at the Champlain Towers. So much symbolism in this most powerful photograph. pic.twitter.com/oRWXQjS5CZ

A Miami Herald információ szerint a könyveket Golan Vach százados fedezte fel, mikor egy zsidó házaspár holttestei után kutattak. Ahogy Valch a házaspár személyes tárgyait húzta ki a romok közül, felfedezte a Talmud könyveit. Egy fotós lekapta a pillanatot, ami aztán elterjedt az amerikai zsidó csoportok között.

Vach elmondta, hogy különleges kitüntetésnek érezte, hogy a könyveket eljuttatják a családokhoz, mivel a judaizmusban a szent könyveket nem szabad megsemmisíteni vagy eldobni.

A romok között megtalált tárgyakat dobozokba rakják majd elszállítják egy raktárba, ahol kiválogatják majd megpróbálják eljuttatni a családokhoz.

Raphael Poch, az United Hatzalah önkéntes mentő csoport tagja elmondta, hogy a vallásos könyvek megtalálása nagyon fontos, mivel a holokauszt óta még jobban őrzik a zsidó közösségek a könyveiket, mivel a háború alatt könyvek ezreit égették el a nácik.

A zsidó szent könyvek gyakran az első dolog, amit az emberek kihoznak egy zsinagógából vagy lakásból, ha ott tűz pusztított.

„Ezeket a könyveket a zsidó nép már évezredek óta hordja magával” – mondta Poch.

Nincs már remény: feladták a túlélők utáni kutatást az összeomlott floridai lakóház romjainál

A romok alatt eddig 54 holttestet találtak, 86 embert még mindig eltűntként tartanak számon.