Nincs már remény: feladták a túlélők utáni kutatást az összeomlott floridai lakóház romjainál

Befejezték a mentőcsapatok a kutatást a túlélők után a két hete összeomlott floridai toronyház romjai között helyi idő szerint szerdán.

Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője közölte sajtótájékoztatóján, hogy a hatóságoknak nagyon nehéz döntést kellett hozniuk: befejezik a mentést, és áttérnek a holttestek felkutatására.

A mentők tizennégy napon át mindent tőlük telhetőt megtettek, hogy felkutassák a túlélőket, de erőfeszítéseik hiábavalók voltak. Most már semmi esélye annak, hogy túlélőket találjanak – tette hozzá.

A floridai Miami közelében lévő Surfside-ban június 24-én omlott össze egy 136 lakásos társasház egyik része, mintegy 55 lakás semmisült meg. Azóta egyetlen túlélőt sem találtak. A toronyház lakóinak többségét álmában érte a katasztrófa.

Eddig 54 holttestet találtak a romok alatt, és 86 embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

ABC News on Twitter: „BREAKING: Miami-Dade County Mayor Daniella Levine Cava announces the decision to transition from search and rescue to recovery at the site of the South Florida condo collapse. https://t.co/Pkznrgxt34 pic.twitter.com/FZtBBjych3 / Twitter”

BREAKING: Miami-Dade County Mayor Daniella Levine Cava announces the decision to transition from search and rescue to recovery at the site of the South Florida condo collapse. https://t.co/Pkznrgxt34 pic.twitter.com/FZtBBjych3

A mentést többször fel kellett függeszteni az omlás veszélye miatt, majd az épen maradt épületszárnyat vasárnap robbantással elbontották, tartva attól, hogy összeomlik a közelgő Elsa hurrikán széllökéseitől. Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a házomlást.

Drámai videókon a floridai toronyház katasztrófa

A Champlain-torony déli részén, percekkel a halálos összeomlása előtt rögzített videó szerint látszik, hogy az épület parkolóházának mennyezetéből ömlik a víz, és a földre törmelékek hullanak.