Drámai videókon a floridai toronyház katasztrófa

Nem hagytak fel a reménnyel a floridai Miami közelében lévő Surfside-ban öt napja történt részleges házomlás helyszínén dolgozó mentőcsapatok, hogy lehetnek még túlélők a romok alatt, bár szerdán már a tizennyolcadik holttestet emelték ki.

Szerdáig legalább 18 ember halálát erősítették meg, miután a floridai Surfside-ban található Champlain Towers South társasház a múlt héten összeomlott, és 145 embert még mindig nem találnak, őket egyelőre eltűntként tartják számon.

A darukkal dolgozó mentőalakulatok a többi között kutyákkal és hőkamerákkal keresnek arra utaló jeleket, hogy valaki még életben lehet a törmelék alatt. Abban bíznak ugyanis, hogy légbuborékok keletkezhettek az összeroskadt beton alatt, lehetővé téve a túlélést egyesek számára.

„Szüntelenül dolgozunk, kihasználunk minden lehetőséget a kutatásban”

— mondta keddi sajtótájékoztatóján Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője.

Raide Jadallah, Miami-Dade megye tűzoltóparancsnokának helyettese szerint a munkások kellően nagy üregeket találtak a romok alatt, amelyekben esetleg életben maradottakra találhatnak. Hozzátette, hogy a segítők kaparászást, illetve kopogtatást hallottak, bár elismerték, hogy mindez lehet, csak az épület valamelyik fémelemjének az elmozdulására utalhat a romok alatt.

A mentést izraeli és mexikói szakértők is segítik.

A katasztrófa pillanatai videón

A Champlain-torony déli részén, percekkel a halálos összeomlása előtt rögzített videó szerint látszik, hogy az épület garázsának mennyezetéből ömlik a víz, és a földre törmelékek hullanak – erősítette meg az ABC News.

A felvételt készítő Adriana Sarmiento az ABC Newsnak elmondta, hogy férjével a közeli Bluegreen Vacations Solara Surfside Resort medencéjében úsztak, amikor hangos zajt hallottak.

Kirohantak az utcára, hogy megnézzék, mi történt, videóra vették a parkoló mennyezetéből ömlő vizet és a földre hulló törmeléket.

Tourist records water pouring from Champlain Tower South condo, rubble moments before collapse

Video recorded at Champlain Tower South minutes before its deadly collapse Thursday appears to show water pouring out of a ceiling in a parking garage and ru…

A telefonos napló szerint a videót 1:18-kor vették fel, percekkel az összeomlás előtt.

Sarmiento elmondta, hogy figyelmeztetni akarta a lakókat a veszélyre, de attól tartott, úgysem hallgatnának rá, mivel

„ilyen dolgok nem történnek Amerikában”.

Egy közeli épület biztonsági kamerája megörökítette a katasztrófa pillanatait:

Video shows South Florida building collapse

One person is dead and a massive search and rescue effort is underway after a high-rise condo collapsed in Surfside, Florida.Here’s a view of the Champlain T…

Baljós előjelek

Az 1981-ben épített, 136 lakásos társasház leomlott észak-keleti szárnyában mintegy 55 lakás semmisült meg a tűzoltóság szóvivője szerint. Egy 2018-ban elvégzett műszaki állapotfelmérés komoly épületkárokat állapított meg a betonszerkezetben.

Az 2018-as vizsgálati jelentés az épület eredeti tervezésének hibáját jelezte, a medencefedélzet megfelelő vízelvezetésének hiánya „jelentős szerkezeti károkat” okozott.

A javítási költségeket akkor 9,1 millió dollárra becsülték.

Raysa Rodriguez, aki 17 éve lakik az épületben, kedden csoportos keresetet nyújtott be a társasházi társulás ellen, ugyanis még 2018-ban videót készített arról, hogy víz szivárog a Surfside-i társasház garázsában lévő csőből, amely összeomlott.

Ügyvédje, Adam Moskowitz a CNN-nek elmondta, hogy Rodriguez 2018 augusztusában küldött panaszt a társasházi szövetségnek a parkolóházban szivárgó víz miatt.

„Hónapok óta, évek óta panaszkodik Raysa – fényképeken és videókon – azt mondja, hogy az épület szétesőben van” – mondta Moskowitz a CNN-nek. „Van videója a garázsról. Ott csöpög a víz a kocsijára”.

Manuel Bojorquez on Twitter: „NEW: An attorney representing one of the #SurfsideCollapse survivors says she took this video in August of 2018, showing leaks by her car in the building’s underground garage. pic.twitter.com/GvItNuMIy3 / Twitter”

NEW: An attorney representing one of the #SurfsideCollapse survivors says she took this video in August of 2018, showing leaks by her car in the building’s underground garage. pic.twitter.com/GvItNuMIy3

Moskowitz szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy a videó nem része Rodriguez társasházi társulás elleni perének, hanem inkább azokat a problémákat példázza, amelyekre a lakók panaszkodtak az épületben.

Moskowitz elmondta a CNN-nek, hogy panaszaikra rendre azt a választ kapták, hogy „az épületed rendben van, biztonságos, nincsen ok aggódalomra”. Ez egyszerűen nevetséges. Ezért nyújtottunk be csoportos keresetet, mert most kell elkezdeni”.

„Ezeknek az embereknek gyászolniuk kell, de el kell kezdenünk a bizonyítékok megőrzését” – folytatta Moskowitz. „El kell kezdenünk egy csődgondnokot bevonni, ha erre a lakástulajdonosok igényt tartanak. El kell érnünk, hogy a biztosítási pénzt befagyasszák, és senki ne vegye el, mert ez egyszerűen borzalmas. Ez a viselkedés annyira szörnyű, hogy ilyet még nem láttam”.

A társasházi szövetség szóvivője a folyamatban lévő peres ügyek miatt nem kívánt nyilatkozni a CNN-nek.

Két nappal a katasztrófa előtt

Egy medenceépítő vállalkozó, aki két nappal az összeomlás előtt járt az épületben, fényképeket készített a garázsban keletkezett károkról, amelyeken repedések látszanak a betonon és nedves padló a medence felszerelési helyiségében.

A medencén semmi gyanús nem látszott mindössze két nappal a katasztrófa előtt

Semmi szokatlant nem tapasztalt a Champlain Towers South társasház előterében és medencéjében, amely tisztának és jól karbantartottnak tűnt. Aztán meglátta az alagsori garázst:

„Az egész garázsban állt a víz” – mondta a neve elhallgatását kérő vállalkozó a Miami Heraldnak. A medence alatt repedező betont és súlyosan korrodált betonacélokat észlelt.

Az épületben a legmélyebben álló víz a garázs 78-as parkolóhelye közelében volt, amely közvetlenül a társasház medenceterasza alatt volt.

A medence alatti helyiségekben már szivárgott a víz

Az ikertorony másik szárnyában inkább maradnának a lakók.

Az Associated Press jelentése szerint a Champlain Towers North – amelyet ugyanaz a cég épített, és hasonló kialakítású – lakóinak többsége azt mondta, hogy nem hagyják el azt az épületet, és úgy vélik, hogy biztonságban vannak.

Néhány lakó azt mondta az AP-nek, hogy szerintük az ő épületüket jobban karbantartják, mint azt, amelyik összeomlott.

Philip Zyne, az egyik lakó az AP-nek elmondta, hogy az összeomlás óta sok ellenőrt látott, és csak néhány lakó távozott: „Ez semmiképpen sem tömeges elvándorlás. Azt mondanám, hogy talán a lakók negyede hagyta el az épületet”.

Azonban volt, aki félt, és elment.

Rebecca Weinstock, akinek a férjével van egy társasházi lakása a hatodik emeleten, az AP-nek úgy nyilatkozott:

„Félek a visszatéréstől.”

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta az épület összeomlását.

Az eltűntek számát illetően hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy ez lehet az Egyesült Államok történetének az egyik legtöbb áldozatot követelő épületomlása.

1922 januárjában kilencvennyolc ember vesztette életét, amikor a washingtoni Knickerbocker mozi tetőszerkezete beomlott egy némafilm-előadás alatt a lehullott hó súlya alatt. 1981 júliusában pedig a Kansas City-ben lévő Hyatt Regency szálloda két belső folyosója szakadt le az előcsarnokra, miközben ott táncparti volt. A balesetben 114 ember vesztette életét.

Nem adják fel a floridai lakóház romjai alatt ragadtak keresését

A 12. áldozat holttestét hat nappal azután húzták ki a surfside-i épület romjai közül, hogy az összedőlt, de a hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy túlélőket még mindig találnak, miközben a családok csodáért imádkoznak.