Nem adják fel a floridai lakóház romjai alatt ragadtak keresését

A Miami környéki társasházi torony összeomlásának hivatalos halálos áldozatainak száma kedden 12-re emelkedett, miközben a hatóságok megesküdtek, hogy folytatják a mentési munkálatokat a még mindig eltűnt 149 emberért, még akkor is, ha egyre kevesebb remény mutatkozik arra, hogy bárki is életben marad az épület helyén álló romhalmazban — számol be a tragikus helyzetről a Times of Israel.

Az összeomlott 12 emeletes Champlain Towers South épület alatt a túlélők után folytatott fáradságos kutatás hatodik napján Ron DeSantis kormányzó a hadsereg szokásos elkötelezettségét idézte fel, miszerint senkit sem hagynak hátra a csatatéren, és ígéretet tett arra, hogy ugyanezt teszik a romok alatt még mindig eltűnt emberek esetében is.

„Én, mint egy öreg tengerészgyalogos, úgy látom, hogy ha valaki eltűnik a hadseregben, akkor addig van eltűnve, amíg meg nem találják. Nem hagyjuk abba a keresést” – mondta DeSantis egy sajtótájékoztatón.

„Azt hiszem, ez történik. Az elsősegélynyújtók kezüket-lábukat törik, hogy megtaláljanak bárkit, akit csak tudnak. Szerintem ezt továbbra is folytatni fogják. Nagyon önzetlenek voltak. Kockáztatják az életüket, hogy ezt megtegyék.”

Miami-Dade megye polgármestere, Daniella Levine Cava kedd este azt mondta, hogy „sajnálatos módon egy további áldozatot találtak”, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett.

Az építkezésen a munka tervszerű és veszélyes volt. Az éjszaka folyamán az épület még álló részének széttört széléről törmelék hullott a keresési területre. Ez arra kényszerítette a mentőket, hogy kijelöljék a „ne menj tovább” vonalat, és a törmelékhalom azon részeire összpontosítsanak, amelyek távolabb vannak az épülettől – mondta Charles Burkett, Surfside polgármestere a WSVN miami televíziós csatornának.

Az épület palacsintává omlása rétegről rétegre egymásba fonódó törmeléket hagyott maga után, ami meghiúsította az erőfeszítéseket, hogy elérjenek bárkit, aki esetleg túlélhette egy zugban.

„Jelenleg 210 ember dolgozik a helyszínen. A városi kutató- és mentőcsapatot az állam és a világ minden tájáról érkező csapatokkal egészítették ki” – mondta Levine Cava a nap folyamán.

„Az egész kedvezőtlen időjárás mellett történik. Olyan keményen dolgoznak, mint még soha.”

Kevin Guthrie, a floridai katasztrófavédelmi hivatal munkatársa elmondta, hogy a hivatal további keresőcsapatot kért. Azt mondta, hogy az állami tisztviselők néhány csapatukat rotálni akarják, hogy készenlétben álljanak, ha az elkövetkező napokban zordabb időjárás alakulna ki.

Egy izraeli mentőcsapat több tagja kedden részben négykézláb dolgozott a romok egy kisebb szakaszán, ásókkal, csákányokkal és fűrészekkel ásva. A törmeléket vödrökbe szedték, amelyeket egy fém építési konténerbe dobtak, amelyet egy daru időnként kiemelt. A daru ezután egy üres kukát szállított.

Késő délután a mentőszolgálat munkatársai a napi munka során másodszor is megszólaltatták a kürtöt, jelezve a közelgő, villámlással járó vihart. A munkások ideiglenesen evakuálták a területet.

A kilátások mindazonáltal egyre borúsabbak lettek, a katasztrófa közvetlen utóhatása óta, csütörtök kora reggel óta senki sem került elő élve a romok közül.

A torony leomlása utáni pillanatokban kiérkező mentők több tucat lakó evakuálásában segítettek, és egy tizenéves fiút élve kihoztak a romok alól.

„Olyan volt, mint egy földrengés” – mondta Janette Aguero, aki családjával együtt a torony 11. emeletéről menekült ki.

A hatóságok a katasztrófa óta eltelt napokban egyre nagyobb haraggal szembesültek a barátok és családtagok részéről, akik nem kaptak újabb híreket a roncsok alatt rekedt szeretteikről.

„Senki sem adja fel a reményt. … Elkötelezettek vagyunk, hogy mindenkit kihozzunk abból a romhalmazból” – mondta Burkett.

Egy nő esetét idézte, akit 17 nappal azután találtak meg élve, hogy 2013-ban összeomlott egy ruhagyár, és több mint 1 000 ember halálát okozta a bangladesi Dakkában.

Rachel Spiegel, akinek 66 éves édesanyja, Judy Spiegel eltűnt, kedden azt mondta, hogy reménykedik a csodában, de arról is írt, hogy túl kell lépni a tragédián.

Judy, az anyukánk volt a ragasztó, ami összetartotta a családunkat. Az összes családi emléktárgy, fotó, ruha és örökség, amit apánk és anyánk az elmúlt 65 év alatt összegyűjtött, pillanatok alatt elveszett” – írta Spiegel az édesanyja nevében jótékonysági alap létrehozásáról szóló üzenetében. „Miközben továbbra is keressük az értelmet ebben a katasztrófában, a jövőbe kell tekintenünk és fel kell azt építenünk”.

Egy SMS-váltásban hozzátette: „Kérem, imádkozzanak továbbra is a csodáért”.

A hatóságok gyakran találkoznak a családokkal, hogy elmagyarázzák, mit tesznek, és válaszoljanak a kérdésekre. Megbeszélték, hogyan történik a halottak azonosítását segítő DNS-egyezés, hogyan lépnek kapcsolatba a legközelebbi hozzátartozókkal, és „rendkívül részletesen” elmagyarázták, hogyan kutatják át a halmot – mondta a polgármester.

Levine Cava szerint a családok ennek ismeretében vonják le a saját következtetéseiket.

„Egyesek reményteljesebbek, mások kevésbé reményteljesek, mert nincsenek végleges válaszaink. Elmondjuk nekik a tényeket. Elvisszük őket a helyszínre” – mondta. „Látták a műveleteket. Most már értik, hogyan működik, és felkészülnek a hírekre, így vagy úgy”.

Az épületben lakók barátai és szomszédai hétfő este virrasztást tartottak egy közeli strandon, fehér rózsákat szorongattak és zokogtak, miközben egy segítő füstölőt égetett és hangtálon játszott.

A homokba fektetett izzó pálcák és a föld a „HOPE” szót írták ki, míg a parton, a lakóház romjainál a mentők szerszámainak hangja hallatszott az éjszakában.

Martin Langesfeld, akinek húga, a 26 éves Nicole Langesfeld eltűnt az összeomlásban, reményét fejezte ki, hogy vannak még túlélők.

„Nem vagyunk egyedül. Van remény. Tényleg hiszem, hogy történnek csodák” – mondta a virrasztáson. „Az egész világon történtek már ilyen dolgok.”

„12 éves kislány, zsidó imakönyvből imádkozott a romok alatt rekedt szülei megtalálásáért”

Tragikus történetet osztott meg a floridai Surfside polgármestere