Svédország nem tud mit kezdeni az importált bandaháborúkkal

A svéd politikusok agyonhallgatták a bevándorlás és a bűnözés közti összefüggéseket, miközben az országuk a helyi sajtó szerint „gengszter paradicsommá” vált. 

Egy vasárnap éjjel lövések dördültek el annak ellenére, hogy a helyszínen tartózkodott több rendőr. Egy 44 éves bolttulajdonost lőttek fejbe. Az áldozat egy keményen dolgozó férfi volt, aki a családjának próbált jobb életkörülményeket teremteni. Most azonban halott, ő a sokadik áldozata a Svédországi fegyveres erőszakhullámnak – kezdi Paulina Neuding, svéd újságírónő a The Spectator magazin hasábjain.

Május 28-án két nappal a gyilkosság előtt zavargások törtek ki a Hjällbo negyedben, Göteborgban, ahol a lakosok túlnyomó többsége bevándorló. Egy helyi bűnbanda csapott össze a negyed boltosaival és rokonaikkal.

Látszatra úgy tűnt az összecsapásokat az okozta, hogy egy 14 éves fiút lelöktek egy mopedről. A rendőrség azonban közölte, hogy az összecsapások egy újabb köre volt a helyi bűnbandák és klánok közötti harcoknak. A gyilkosság után a határon megállítottak több embert, akik az áldozathoz voltak köthetőek és akik Németországból próbáltak Svédországba jutni.

Hjällboban feszült a hangulat, miután sokan tartanak az esetleges bosszú következményeitől. Egy iskola a negyedben ezért döntött az újranyitás ellen, mert a szülők féltek attól, hogy a gyerekeiket kiengedjék az utcára. A félelem az újságírónő szerint nagyon is indokolt, tavaly ugyanis a bandák a negyedben ellenőrző pontokat állítottak fel az utcákon és megállították azokat az autókat, akik az ellenőrzésük alatt levő területre akartak behajtani. Az állam erőszak monopóliuma számára a bánbandák komoly kihívást jelentenek.

Miközben ezek az események zajlottak, Stockholmban egy rapper bíróság elé állítottak, mivel azzal vádoltak, hogy el akart raboltatni egy rivális előadót. A Yasin néven ismert rapper nem rég kapta meg a legjobb „hip-hop előadó” díját a svéd Grammy-n, de nem tudott megjelenni a gálán, mert rendőrségi őrizet alatt állt. A férfi nem vallotta magát bűnösnek.

Neuding elismeri, hogy „svéd gangsta rapper” oximoronnak tűnhet a külföldi olvasóknak, de a rapperek nagyon fontos szerepet játszanak Svédország bandaháborúiban. A rapperek dicsekednek bűnöző kapcsolataikkal, és állandóan utalást tesznek a fegyvereikre és bűncselekményeikre a dalaikban és a videóikban. Jelenleg is folyik egy másik rapper tárgyalás, ahol bombamerénylet tervezésével vádolják a gyanúsítottakat.

2015 óta megugrott az erőszakos bűncselekmények száma Svédországban. Az erőszakhullám oka a bandaháború a különböző bűnözői klánok között, amelyeknek tagjai fiatal bevándorló férfiak, és ezért gyakran az áldozatok is migránsok. Megugrottak a gyilkosságok, és a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények is.

Svédország az európai átlaghoz képest súlyos fegyveres bűnözéssel küzd. Egymillió lakosból egy évben 4 ember lesz lőfegyver áldozata, míg az európai átlag 1,6. A svéd bűnmegelőzési szolgálat (Brå) adatai szerint egyetlen európai ország sem tapasztalt olyan jellegű statisztika ugrást a fegyveres bűncselekményekben, mint Svédország.

S ha mindez nem lenne elég a skandináv országban a leggyakoribbak a robbantások. A liberális svéd Expressen híroldal nemrég egy szerkesztőségi cikkben feltette a kérdést: „Hogyan engedhetjük meg, hogy Svédország legyen Európa gengszter paradicsoma?”

10-ből 9 gyilkosság és gyilkossági kísérlet, amit lőfegyverrel követtek el, a gyanúsított első vagy második generációs bevándorló volt – írta a svéd Dagens Nyheter. A bevándorlás és a bűnőzés közötti összefüggések tabutéma Svédországban, amiről a politikusok nem hajlandóak beszélni.

A cikk leírja, hogy az elhallgatás miatt nagyon nehéz rendes bűnügyi statisztikákat találni. A Brå nem hajlandó nyilvánosságra hozni a hivatalos adatokat. Utoljára 1997 és 2001 között készült tanulmány arról, hogy a bevándorlók milyen arányban követnek el bűncselekményeket Svédországban, és már akkor magas volt a bűncselekményekben való részvételük, különösen a nők elleni erőszak területén. Azonban mikor 2005-ben ezek az adatok nyilvánosságra lettek hozva, sokan idegengyűlölettel vádolták meg a hatóságokat.

A svéd kormány évekig azt állította, hogy nincs szükség arra, hogy feltüntessék a statisztikákban, hogy az elkövető bevándorló. Két éve bejelentette a Brå, hogy 2021 őszén nyilvánosságra hoznak egy friss verziót.

Svédországban megszaporodtak a bandaháborúk, növekszik a fegyveres erőszak és egyre több a robbantás, a svédek joggal aggódhatnak a hazájukban tapasztalt állapotok miatt – zárja Paulina Nauding.

Borítókép: Yasin, svéd rapper egyik videoklipjének képkockája

A hallgatás bűne – migráció, iszlám és a női jogok felszámolása

A muszlim bevándorlás következtében Európában kezd gyökeret verni egy olyan értékrend, amely nem tekinti egyenlőnek a nőket a férfiakkal. Hajdú Tímea recenziója.