Macron nem kér az identitáspolitikából

Az Elle életmódmagazin leginkább szépségtippjeiről, divatajánlásairól és receptötleteiről ismert, de a legújabb franciaországi szám az idei év egyik legjelentősebb politikai nyilatkozatát is tartalmazza – írja Gavin Mortimer a The Spectator World oldalán.

Az interjúban arról kérdezték a Emmanuel Macront, hogy mit gondol az identitáspolitikáról. A francia elnök válasza határozott és erőteljes volt, ami üdítő változás más nyugati vezetők hozzáállásához képest – írja Mortimer.

„Egy olyan társadalmat látok, amely fokozatosan rassz alapon kezd el szerveződni” – mondta a francia elnök, hozzátéve, hogy „az interszekcionalitás logikája mindent megtör”.

Nem ez az első alkalom, hogy Macron beleveti magát a kultúrharcba. Tavaly júniusban, a Black lives Matter tüntetések csúcspontján, a nyugati vezetők között is kivételt képzett, amikor azt mondta, hogy

a Köztársaság nem fog kitörölni semmit és senkit a történelméből… és nem fog ledönteni egy szobrot sem”.

Ősszel pedig magára haragított az iszlám világ egy részét, amikor kiállt a felvilágosodás értékei mellett, miután egy iszlamista lefejezett egy francia tanárt, aki Mohamedről mutatott be karikatúrákat az osztályának. Sajnálatos módon, Macron szavait dermedt csend fogadta európai kollégái részéről, azt a benyomást keltve, hogy a francia elnök csupán egymaga folytat küzdelmet az iszlamisták és identitáriusok ellen.

Az interjúban Macron elnök kifejti, hogy neki nincs ideje foglalkozni az Amerikában és Nagy-Britanniában oly kedvelt „fehér kiváltságok” igazságtalan fogalmával. „Be tudnék Önnek mutatni egy fehér fiatalembert, Kevint Amiens-ből (Macron szülővárosa), akinek különböző okok miatt, óriási nehézséget jelent munkát találni” – mondta Macron.

Macron továbbment és olyat mondott, ami a társadalmi igazságosság bajnokainak szemében eretnekséggel ér fel:

„A társadalmi nehézségeket nem kizárólag a nem és a bőrszín okozza, hanem a meglévő társadalmi egyenlőtlenségek is”.

Amikor a fiatalok iskolai ruházkodásáról kérdezték, Macron kiállt a „tisztességes” öltözködés mellett. Egyes baloldali lapok hamar megütköztek ezen, és dilettánsnak nevezték a francia elnököt, amiért megkérdőjelezi a feministák jogát a szabad öltözködéshez. A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon pedig egyenesen Hámenei ajatollahhoz hasonlította Macront ugyanezért.

Az Elle Macron-interjúja pár nappal a francia regionális választások után jelent meg, amelyen Macron pártja leszerepelt, és amelynek egyértelmű győztesei a jobb-közép erők voltak (akikről Macron azt gondolta a 2017-es választások után, hogy többet nem jelentenek rá veszélyt).

Bárki is lesz jövőre a francia elnökválasztás győztese, Macron vagy a jobb-közép republikánusok jelöltje, az biztos, hogy Franciaországban sok szavazatot lehet szerezni az identitáspolitika és annak a baloldalon belüli növekvő befolyása elleni támadásokkal.

A kultúrharc a választásokig csak még inkább előtérbe fog kerülni, ami Macron kedvére van. Macron az identitáspolitikát annak látja, ami – veszélyes, megosztó és csaló erőnek, és nem fél kimondani ezt – zárja Mortimer.

Borítókép: Flickr

A francia tv kommentátor, aki miatt Le Pen még az apját is felhívta

Indul vagy nem indul Éric Zemmour a francia tv népszerű megmondóembere a 2022-es elnökválasztáson?