A francia tv kommentátor, aki miatt Le Pen még az apját is felhívta

A párizsi politikai elit lázban ég, hogy vajon elindul-e a 2022-es választásokon Eric Zemmour, akié az ország legnépszerűbb politikai műsora, amiben kritizálja az iszlámot, a gender teóriát és a francia baloldalt. 

Ahogy a Neokohn már márciusban megírta, Marie Le Pennek váratlan kihívója akadt a jobboldali szavazatokért a zsidó származású Eric Zemmour személyében.

A Politico napokban megjelentetett írása szerint akár indul Zemmour akár nem, jelentős befolyása lesz a francia politika alakulására.

Ellenfelei szélsőjobboldalinak bélyegzik az értelmiségiből politikai kommentátorrá átavanzsált férfit, akinek sikerét szerintük az okozta, hogy beletenyerelt a francia hanyatlás gondolatában, amit egyre többen osztanak Franciaországban.

A műsorát sugárzó csatorna elővigyázatosságból előre felveszi a műsorait, hogy elkerüljenek egy-két botrányt. Természetesen így is átcsúsznak felháborodást kiváltó megjegyzések. Nemrég például Zemmour a náci kísérletezéshez hasonlította azt, hogy a nemi identitásukkal küszködő gyerekeknek pubertás blokkoló gyógyszereket adnak. A megjegyzés a progresszív körökben nagy felháborodást okozott.

Le Pen annyira komolyan veszi Zemmour indulását, hogy rossz kapcsolatuk ellenére, még az általa kirúgott apját Jean-Mariet is felhívta, hogy a segítségét kérje.

Marine Le Pen harmadik elnöki indulására készül, és a felmérések szerint fej-fej mellett áll Macronnal. A cél érdekében Le Pen több ponton enyhítette a nézeteit, ami azonban helyet adhat a harsány véleményeket hirdető Zemmournak.

A Politico újságírója elismeri, hogy első látásra meglepő Zemmourt szélsőjobboldalinak nevezni, hiszen remek könyveket írt a francia politikáról és történelemről. Az író lett a leghatározottabb hangja annak a növekvő csoportnak, akik megkérdőjelezték a a baloldal franciaországi dominanciáját.

Zemmour több könyvében azt állítja, hogy Franciaország 1968 óta a hanyatlás útjára lépett, és átadta a terepet a laissez-fair progresszíveknek, az ellenőrizetlen bevándorlásnak és az iszlámnak.

Az algériai zsidó származású férfi popularizálta a „nagy lecserélés” gondolatát, mi szerint az európai lakosságot bevándorlókkal cserélik le. Osztja Jordan Peterson kanadai pszichológus nézetét arról, hogy nyugaton „válságban van a férfiasság”.

Zemmour gondolatait nehezebb támadni, mint egy átlag jobboldali politikusét, mivel filozófiai érvelést alkalmaz, és érveit könyvek formájában tálalja, amiket nem lehet olyan könnyen figyelmen kívül hagyni, mint egy politikus populista lózungjait. A szerző könyvei ráadásul hatalmas népszerűségnek örvendenek 2014-ben megjelent „A francia öngyilkosság” című műve 400 ezer példányban kelt el.

Állami támogatással épülhet Európa legnagyobb mecsete Strasbourgban?

Franciaországban azokban a megyékben, amelyek 1870-től Németországhoz tartoztak, megengedett az egyházak és hitéleti tevékenységek állami támogatása, ugyanis ezeken a területeken még mindig a napóleoni időkből származó konkordátum (concordat) szabályozása az érvényes.

Éric Zemmour széleskörű ismertségre tv műsorán keresztül tett szert. Műsora a Face à l’Info új életet lehelt a CNews nevű hírcsatornába, amely a francia Fox News-á nőtte ki magát.

A Poltico cikke szerint a kommentátor népszerűségének titka abban rejlik, hogy szépen megfogalmazott tirádákat tud rögtönözni De Gaulle-ról vagy a francia forradalomról, de ha kell pitiáner és éles egymondatos sértéseket tud odavetni a Twitteren.

„Minden hírcsatorna olyan politikai tartalmakat folyatott, amik olyanok voltak mint a langyos víz. A CNews szakított a politikai korrektséggel és úgy döntött kiszolgálja azokat a nézőket, akiknek nincs lehetősége máshol elmondani a véleményüket” – mondta a lapnak Robert Ménard, Béziers polgármestere.

Egyre többen kérik Zemmourt arra, hogy induljon, azonban a férfi egyelőre nem jelezte, hogy benevezne az elnöki pozícióra.

A „nem létező” kampányon dolgozó emberek a Polticonak elmondták, hogy a kommentátor egyelőre nem döntötte el, hogy politikai pályára lépjen-e.

„Ő még nem jelölt. Nyomjuk őt, és nem ő nyom minket” – mondta Jacques Bompard, Orange polgármestere és az „Éric Zemmour barátai” jelölt lista támogatója.

A Zemmour mögött szerveződő mozgalom bármikor készen állna egy kampány elindítására, és úgy tűnik megvárják a júniusi regionális választásokat, amin ha a Le Pen féle Nemzeti Front a vártnál gyengébben teljesít, akkor az lehetőség lehet Zemmour számára. Az elmúlt hónapokban az interneten több csoport szerveződött a férfi mögött, és felröppent az a hír is, hogy a kommentátor kampányfőnököt keres.

Marine Le Pen komolyan veszi a veszélyt, és állítása szerint Zemmourhoz képest ő szinte középen áll. Példaként említi az iszlámot, amely szerinte kompatibilis a Köztársasággal, míg Zemmour a civilizációk összecsapásának hirdetője. A hírek szerint Le Pen az apja segítségét kérte potenciális ellenfelével kapcsolatban.

Sokan azonban úgy gondolják, hogy a népszerű író és kommentátor nem fogja feladni kényelmes és befolyásos pozícióját a médiában, mivel jelenleg a választási siker egyáltalán nincs biztosítva. A felmérések szerint a megkérdezettek 13%-a nyilatkozott úgy, hogy szavazna rá. Ráadásul indulása potenciálisan Le Pen esélyeit csökkentené, amit nézői nem biztos, hogy megbocsájtanának.

Az EU friss bevándorlási krízise

„A közvélemény észreveheti: ha le lehet zárni a határokat egy járvány miatt, akkor a migráció miatt is le lehet zárni. Akár tetszik, akár nem, hirtelen járható út lett ez is” – írja Douglas Murray.