Az iráni rezsim ellen tüntettek az áramkimaradások okozta káoszban Teheránban

A kórházakat, a kommunikációs és közlekedési hálózatokat, valamint az üzleti szektort megrázta a gyakori áramkimaradás, amelyet a tikkasztó hőségnek tulajdonított fogyasztásnövekedés váltott ki. A kormány bocsánatot kér az irániaktól az áramkimaradások miatt — írja az Israel Hayom.

A széles körű áramkimaradások a hétvégén tüntetéseket váltottak ki Irán városaiban, és kedden is folytatódtak, káoszba taszítva az iszlám köztársaságot.

Az elmúlt héten megugrott az áramfogyasztás az országot sújtó hőhullám miatt, amelynek során a hőmérséklet egyes sivatagi területeken meghaladta az 50 Celsius-fokot.

Iránban az elektromos áram erősen támogatott, és a közelmúltbeli fogyasztásnövekedés aggodalomra adott okot Teheránban. A londoni székhelyű perzsa Iran International hírportál az iráni hálózatirányító vállalat adatait idézte, amelyek szerint kedd kora reggelre a fogyasztás 64 000 megawatt fölé emelkedett, ami 9 800 MW-tal magasabb, mint tavaly ugyanekkor, a hűtőrendszerek napi felhasználását pedig 19 000 MW körülire becsülték.

Gholamali Rakhshani-Mehr, az iráni villamosenergia-termelő, -szállító és -elosztó vállalat tisztviselője elmondta, hogy az ország jelenleg napi 60 000 MW villamos energiát termel, míg a fogyasztás 62 000 MW.

„A júniusi hőhullámok nem újdonságok Iránban”, de a fogyasztás 20%-os megugrását „nehéz megmagyarázni” – jegyezte meg.

Az irániak vasárnap este kezdtek az utcára vonulni, amikor a hétvégi hosszabb áramkimaradások nyomán Teheránban és más nagyvárosokban is hirtelen áramszünet lépett fel.

Bár a tüntetések a helyszínen nem voltak nagy létszámúak, az iráni fővárosban tüntetők kisebb csoportjai a „Halál a diktátorra” és a „Halál Khameneire” jelszavakat skandálták, utalva Ali Khamenei ajatollah legfőbb vezetőre.

Hasonló incidensek történtek az iszlám köztársaság más városaiban is. A közösségi médiában közzétett bejegyzések szerint az éjszaka folyamán a Teherán melletti Shar-e Reyben, Shirazban, Amolban és másutt is tömegek gyűltek össze.

Az iráni kormány bocsánatot kért az áramkimaradásokért, amelyekért a súlyos szárazságot és a nagy keresletet okolta.

Haszan Róháni elnök kedd reggeli televíziós beszédében kifejtette, hogy az aszály miatt az ország vízerőműveinek többsége nem működött, és hogy az áramfogyasztás megugrott, mivel az emberek légkondicionálók használatával próbáltak megbirkózni a nagy nyári hőséggel.

Az ellenzéki médiumok azt állították, hogy az internet-hozzáférés és -használat a tiltakozás kezdete óta jelentősen visszaesett, és a vártnál alacsonyabb, még a gyakori áramkimaradásokat is figyelembe véve.

Az ellenzék úgy véli, hogy Teherán megpróbálja megakadályozni, hogy szervezett tiltakozás alakuljon ki az áramkimaradások miatt.

Szintén kedden Irán délnyugati részén egy szivattyúháznál robbanás hasított át olaj- és gázvezetékeket, három olajipari dolgozó meghalt, négy másik pedig megsebesült – jelentette a helyi média.

A robbanás a Teherántól mintegy 500 kilométerre délnyugatra fekvő Einkhosh mezőn történt – jelentette több iráni hírügynökség. A sérült munkások állapota nem volt azonnal tisztázott.

A jelentések nem részletezték a robbanás okát, de többen közülük a jelenleg Iránt sújtó kemény hőhullámot említette.

Bijan Zanganeh, iráni olajminiszter elrendelte a baleset okának kivizsgálását, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.

Az ilyen incidensek nem ritkák az ország elöregedő olaj- és gázipari infrastruktúrájában, ami kérdéseket vet fel a munkások biztonságával kapcsolatban. A létesítményekben nincsenek pótalkatrészek a javításokhoz, és a rossz karbantartás, valamint az évek óta tartó kemény amerikai szankciók miatt is szenvednek.

A tikkasztó nyári hőség, amely egyes sivatagi területeken már meghaladja az 50 Celsius-fokot (122 Fahrenheit), időnként tüzeket okoz a telephelyeken.

A hatóságok közölték, hogy az érintett mezőről az olajat csővezetékeken keresztül más létesítményekbe irányítják át az olajban gazdag, déli Khuzestan tartományban.

Teherántól nyugatra egy iráni állami tulajdonú raktár hétfőn lángokba borult, miután rejtélyes robbanás történt a helyszínen – jelentette az iráni média.

A létesítmény, ahol a tűz keletkezett, több nagy iráni vállalat gyárának közelében van.

Az iráni állami média későbbi beszámolói szerint az incidens elektromos tűz következménye volt. Az Iráni Diákok Hírügynöksége ködösített véleménye szerint a tűz akkor keletkezett, amikor a raktárban tárolt anyagok, amelyeket „élelmiszerek, háztartási gépek és kozmetikumok” néven írtak le, lángra kaptak az Iránban uralkodó rendkívüli hőhullám miatt.

A hétfői incidens volt a legutóbbi az iráni állami tulajdonú létesítményeket sújtó megmagyarázhatatlan robbanások és üzemzavarok sorában. Az iszlám köztársaság számos ilyen incidensért Izraelt hibáztatja.

Izrael: az iráni győztes „az eddigi legszélsőségesebb elnök az iszlám köztársaságban”

Izrael szerint Ebrahim Raiszi megválasztása nyugtalansággal kell, hogy eltöltse a nemzetközi közösséget.