Izrael: az iráni győztes „az eddigi legszélsőségesebb elnök az iszlám köztársaságban”

Izrael szerint Ebrahim Raiszi megválasztása nyugtalansággal kell, hogy eltöltse a nemzetközi közösséget.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, Ebrahim Raiszi konzervatív elnökjelölt nyerte az iráni elnökválasztást a szavazatok 61,95 százalékával a végleges eredmények szerint.

A pénteki elnökválasztáson 48,8 százalék volt a részvételi arány. Az iszlám köztársaság 1979-es születése óta nem volt ilyen alacsony az urnákhoz járuló szavazók száma.

Raiszi, aki korábban Teherán főügyésze volt, 17,9 millió szavazatot kapott a 28,9 millióból. Beiktatása augusztusban esedékes.

A politikus megköszönte a szavazatokat, és jelezte: reméli, hogy meg tud majd felelni az emberek bizalmának.

A második helyen a Forradalmi Gárda egykori parancsnoka, Mohszen Rezaei végzett 3,4 millió vokssal, harmadikként pedig a jegybank volt elnöke Abdolnasszer Hemmati futott be 2,4 millió szavazattal.

Az iráni elnökválasztáson eredetileg több mint hatszázan akartak indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegének megőrzéséért felelős, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét jelöltet fogadott el.

Raiszi biztos befutónak számított, és Ali Hamenei legfelsőbb iráni vezető támogatását is bírta.

Az Őrök Tanácsának döntésével elégedetlen választók közül többen bojkottálták a voksolást, és a korábbi választásokhoz képest sokan, 3,7 millióan – szándékosan vagy véletlenül – érvénytelenül szavaztak.

Lior Hajat, az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője aláhúzta:

a keményvonalas politikus támogatja Irán katonai célú nukleáris programját, így megválasztása egyértelműen Irán rosszindulatú szándékairól tanúskodik.

Hozzátette: Raiszi, akit több mint 30 ezer ember kivégzésében játszott szerepéért a teheráni mészárosként emlegetnek, az eddigi legszélsőségesebb elnök az iszlám köztársaságban.

Keményvonalas elnök érkezhet Irán élére

Az ajatollahok biztosították, hogy a 80-as években tömegek kivégzéséért felelős Raiszinek ne maradjon komoly ellenfele.