Videó: Beiktatták hivatalába Izrael 11. elnökét

A 61 éves új államelnök a tisztséget hét évig betöltő Reuven Rivlint követi péntektől. Herzogot június 2-án választotta meg elsöprő többséggel az izraeli parlament, a knesszet 120 képviselője.

Az új államfő családja 107 éves Bibliáján tette le esküjét, ugyanazon, amelyen 1983-ban édesapja, Izrael hatodik államfője, Hájim Herzog is felesküdött. Nagyapja, Jichák HaLevi Herzog 1936-től 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt.

Herzog eskütétele után a távozó és az új elnök megölelte egymást, majd sófárt fújtak a hét évente ismétlődő, legfontosabb állami őrségváltás tiszteletére a knesszet plénumán.

Jichák Herzog az összes izraeli tévécsatornán élő adásban közvetített szertartás után társadalmi megbékélést, s az Izraelt megosztó ellentétek áthidalását sürgető beszédet mondott, amelyben az elmúlt két év súlyos megosztottsága és négy választási fordulója után a kedélyek lecsendesítését kérte mind a Naftali Bennett és Jaír Lapid vezette kormány, mind a Benjamin Netanjahu irányította ellenzék képviselőitől.

Herzog előtt Reuven Rivlin érzelmes búcsúbeszédét felállva tapsolták meg a a honatyák. A jobb és a baloldali, valamint a centrista, a zsidó és az arab pártok együtt köszönték meg Rivlinnek hét éves, az árkok betemetését és a társadalmi egységet célzó munkáját.

i24NEWS English on Twitter: „President Isaac Herzog takes oath as the 11th of president of the State of Israel pic.twitter.com/pWzJ0CUS8R / Twitter”

President Isaac Herzog takes oath as the 11th of president of the State of Israel pic.twitter.com/pWzJ0CUS8R

,,Hét év végén biztosan mondhatom Önöknek, megválasztott tisztviselők és köztisztviselők: egy izraeli társadalom van, amelynek túlnyomó többsége akarja és elkötelezett amellett, hogy a partnerség jövőképét valósággá változtassa”

– mondta a leköszönő Reuven Rivlin az ujkelet.live beszámolója szerint.

,,Most jobban, mint valaha. Az izraeli államiság izraeli partnerség. És ez a partnerség a gerincünk. Ez társadalmi, gazdasági és etikai ellenálló képességünk. Hét év alatt teljes erőmmel azon dolgoztam, hogy megerősítsem ezt a partnerséget.”

,,Kedveseim, Izrael Állam következő generációja, folytassátok az innovációt. Ha valami nem működik – változtassatok rajta. Ne vegyétek magától értetődőnek a dolgokat, abból az egyszerű tényből fakadóan, hogy Izrael Államot nem szabad természetesnek venni. Ez egy csoda, és a csodákat féltve kell óvni. Azért is csoda, mert minden kihívást lehetőséggé alakítottunk.”

,,A zsidó államot nem szabad természetesnek venni. A demokratikus államot nem szabad természetesnek venni. És nem lesz Izrael, ha az nem demokratikus és zsidó, zsidó és demokratikus, egyszerre.”

Rivlin zárásul, könnyeivel küszködve, köszönetet mondott néhai feleségének, Nechamának és gyermekeiknek a támogatásért.

,,Kilenc éves voltam, amikor Izrael Állam megalakult. Láttam akkor lobogni a kék-fehér izraeli zászlót. Számomra Izrael Állam soha nem lesz olyan, amit természetesnek vehetek. Éljen Izrael Állam tizenegyedik elnöke! Éljen Izrael Állam!”

Jichák Herzogot választották államelnökké Izraelben

Jichák (Buzsi) Herzog volt munkapárti politikus lesz Izrael tizenegyedik államelnöke a hét év után leköszönő Reuven Rivlin utódja.

Az új elnök beiktatása ceremóniasorozatának első állomása reggel Reuven Rivlin, az előd mellszobrának felavatása volt az államelnöki rezidencia kertjében, ahol Izrael összes államfőjének szobormását felállították, s ahonnan Móse Kacav szobrát eltávolították bírósági elítélése után, még mielőtt megkezdte a nők elleni erőszaktétel miatt rá szabott börtönbüntetése letöltését.

Rivlin képmása alatt a következő, tőle származó idézetet vésték:

„Nem értheted meg anélkül, hogy meghallgatnád. Megértés nélkül pedig nem lehet javítani a dolgokon”.

Az ünnepség előtt Herzog kedden a Siratófalnál imádkozott, és a fal repedéseiben hagyott üzenetében azt írta, hogy a „népünk közötti egységnek és az Izrael iránti igazi szeretetnek” szenteli magát.

Herzog 2018 óta a Szohnut, az egész világ zsidó diaszpóráját összefogó ügynökség elnöke, de előtte 2013-tól a szociáldemokrata Munkapárt vezetője és kormányfőjelöltje, s a parlamenti ellenzék vezetője volt.

Izraelben az államelnök főként reprezentatív feladatokat lát el szertartásokon és ünnepségeken, de a parlamenti választások után ő nevezi meg és kéri fel kormányalakításra az általa koalíció megalakítására legesélyesebbnek ítélt jelöltet, és ő dönt a kegyelmi kérvényekről is.

Jichák Herzog – Egy második generációs elnök

Jichák Herzog elnökké választásával édesapja, Chaim Herzog nyomdokaiba lép, aki Izrael hatodik elnöke volt.