Jichák Herzog – Egy második generációs elnök

Jichák Herzog elnökké választásával édesapja, Chaim Herzog nyomdokaiba lép, aki Izrael hatodik elnöke volt. 

Már mielőtt Herzog bejelentette volna, hogy indul az elnökségért, Izraelben sokan elkönyvelték, hogy ő lesz a zsidó állam tizenegyedik elnöke. A Munkapárt korábbi vezetője nem rejtette véka alá, hogy ilyen ambíciói vannak, bár előbb miniszterelnök szeretett volna lenni – írja a The Jerusalem Post.

Jichák Herzog egész életében az apja nyomdokait követte. Chaim Herzog volt Izrael egyik kulcs szóvivője az 1967-es hatnapos háború alatt. A fia, Jichák a 8200-as hírszerzési osztagban szolgált, majd Izrael szóvivője volt a második libanoni háború alatt. Mind az apa, mind a fiú eredetileg ügyvédnek tanult.

Chaim Herzog a Munkapárt képviselője volt, mielőtt elnöknek választották. A párton belül Jichák Herzog magasabb pozíciót ért el, mint az apja: volt a Munkapárt elnöke, továbbá jóléti és lakhatási miniszter is, valamint kabinet titkár.

Az elmúlt három évben a Zsidó Ügynökség vezetője volt és együttműködött Pnina Tamano-Shata alija ügyekért felelős miniszterrel, hogy az etióp zsidók egy újabb csoportja Izraelbe jöhessen. Herzog a reptéren fogadta a családokat, akik közül sokan évtizedek óta vártak arra, hogy a zsidó államba költözhessenek.

Herzog a munkájából adódóan sokat utazott, hogy ápolja a kapcsolatot a különböző zsidó közösségekkel.

Apjával ellentétben Jichák Herzog nem volt hivatásos diplomata, de közszolgálati tisztségéből fakadóan sok diplomáciai eseményen részt vett és az ellenzék vezetőjeként ő is találkozott a külföldi államok kormányfőivel, mikor azok Izraelbe látogattak. Azokban a biztonsági kérdésekben, amelyek kapcsán nincs ellentét a jobb és a baloldal között, Herzog természetesen mindig a miniszterelnök és a védelmi miniszter nézeteit tolmácsolta a külföldi vezetők felé.

A Zsidó Ügynökségnek mind az édesapja, mind pedig az édesanyja dolgozott, ő pedig túlteljesítve őket, a szervezet elnöke lett. Mind az apa, mind a fia több könyvet írt.

A Herzog család mondhatni, a modern zsidó állam első politikai dinasztiája.

Közismert tény, hogy Jichák nagyapja, akiről a nevét is kapta, volt a zsidó állam első askenázi főrabbija. Az kevésbé ismert, hogy a nagyapja testvére, Jákov a második világháború után Herzoggal közösen kutatott gyerek túlélők után, főleg olyanok után, akiket zárdákban vagy kolostorokban bújtattak el. Sok pap és apáca nem akarta visszaadni a gyermekeket, és letagadták, hogy azok zsidók lennének. Herzog rabbi tradicionális imába kezdett a gyermekek előtt, és akik felismerték a szöveget vagy becsatlakoztak, azokat magával vitte Izraelbe.

A rabbi nevét viselő unoka a Siratófalnál imádkozott a megválasztása előtt.

Rivlin elnök a Twitteren üdvözölte utódját: „Drága Buzsi, Izrael karakterének megőrzése súlyos felelősség. Nincs kétségem afelől, hogy kiválóan fogod ezt elbírni. Büszke leszek, hogy neked adhatom át. Sokáig éljen Izrael állama! Sokáig éljen Izrael elnöke!”

A hatvan esztendős Herzog ígérete szerint az ellentétek begyógyításával szeretné kezdeni hétéves elnöki mandátumát. A politikus 87 szavazatot kapott a Knesszetben, amilyen többségre még nem volt példa Izrael történetében – írja a The Times of Israel.

Herzog népszerűsége annak köszönhető, hogy 15 éves képviselői pályája során soha nem vett részt a sokszor szinte vérre menő politikai játszmákban, hanem visszafogott stílusáról lett ismert.

Szijjártó Péter: Magyarország óvóhelyeket készít Izraelnek

Magyarország nemcsak szavakban áll ki Izrael mellett, hanem mobil és taktikai óvóhelyek gyártásával izraeliek ezreinek a biztonságát fogja elősegíteni − mondta Szijjártó Péter