Szijjártó Péter: Magyarország óvóhelyeket készít Izraelnek

Magyarország nemcsak szavakban áll ki Izrael mellett, hanem mobil és taktikai óvóhelyek gyártásával izraeliek ezreinek a biztonságát fogja elősegíteni − mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Petah Tikvában — írja az Index.

„Magyarország stratégiai jelentőséget tulajdonít a magyar–izraeli együttműködésnek. Mi nemcsak beszélünk erről, hanem teszünk is róla. Ma megállapodást ír alá egy izraeli védelmi ipari vállalat és egy magyar építőipari vállalat, ennek értelmében izraeli megrendelésre Magyarországon ezernél is több olyan speciális mobil és taktikai óvóhelyet fognak legyártani, amelyeket aztán később itt, Izraelben fognak használni a rakétatámadásokkal szembeni védekezésben”

− jelentette be Szijjártó Péter. Hozzátette: valós tettekre váltják mindazt, amit mondtak, és ahhoz is hozzá tudnak járulni, hogy izraeli emberek ezreinek, tízezreinek az élete biztonságba kerüljön rakétatámadás esetén.

„Sajnáljuk, hogy a nemzetközi politikai szervezetekben nem jött létre közös álláspont ezen helyzet értékeléséről. Sajnáljuk, hogy elvitatták azt a tényt, hogy Izraelt egy terrorszervezet támadta meg. Sajnáljuk, hogy egyes nemzetközi szervezetek Izraelt és a Hamászt egy szinten akarták kezelni, mintha a Hamász egy NGO lenne. Sajnáljuk azt is, hogy a nemzetközi szervezetek nem beszéltek világosan arról, hogy Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez”

− mondta a miniszter, és emlékeztetett: Magyarország az EU és az ENSZ intézményeiben is több olyan álláspontot vétózott meg, amely álláspontok, nyilatkozatok „rendkívül tisztességtelenek voltak”.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter megköszönte a magyar kormány és a magyar nép határozott támogatását a Falak őrzője nevű, közelmúltban zajlott hadművelet idején. Magyarországot Izrael erős barátjaként jellemezte, aki mindig mellettük áll, és jelzi szolidaritását nemcsak a katonai hadművelet idején, hanem a nemzetközi diplomáciában is.

A külügyminiszter izraeli látogatásán Benjámin Natanjahu miniszterelnökkel is találkozott.

„Nagyon hálásak vagyunk a barátainkért, akik közé ti is tartoztok. A lista tetején álltok”

− mondta az izraeli kormányfő, akit Szijjártó Péter két ajándékkal is meglepett. Mint mondta: „valamit a múltból és valamit a jövőből”.

A külgazdasági és külügyminiszter egy Puskás-mezt és az Európa-bajnokság hivatalos labdáját adta át a közel-keleti ország miniszterelnökének.

Netanjahu Szijjártónak: Magyarország a lista elején áll az Izrael-barátság tekintetében

Netanjahu és Szijjártó közti megbeszélés után a külügyminiszter osztott meg közös videót.