Felháborító, hogy a svájci elnök gratulált az iráni „mészáros” Raisi elnöknek

Iráni emberi jogi szakértők és kommentátorok hétfőn megdöbbenésüket fejezték ki Guy Parmelin svájci elnök miatt, aki gratuláló üzenetet küldött az Iráni Iszlám Köztársaság újonnan megválasztott elnökének, a tömeggyilkosságokkal vádolt forradalmár pap, Ebrahim Raisinak — írja a The Jerusalem Post.

Mariam Memarsadeghi, iráni-amerikai állampolgár, a Macdonald-Laurier Intézet vezető munkatársa a The Jerusalem Postnak elmondta, hogy

„Raisi, a mészáros ’győzelméhez’ gratulálni egy, az iráni nép által bojkottált látszatválasztáson nem csupán sértés azon milliókkal szemben, akiket kegyetlen kínzása és kivégzései érintettek, hanem minden demokratikus ország legalapvetőbb értékeinek megsértése. Svájc politikai semlegességének hagyománya nem engedheti meg, hogy legitimálja egy gonosz rezsim gonosz uralkodóját.”

Mina Bai, a Nettavisen című norvég újság iráni-norvég politikai kommentátora a Postnak elmondta, hogy „az európai vezetők nem nyűgözték le a szabadságukért és méltóságukért küzdő irániakat azzal, hogy a nyilvánvaló gazdasági előnyök miatt folyamatosan a rezsim oldalára álltak. Raisi sötét múltja senki előtt sem titok, mégsem érdekli őket. A történelem nem felejt, olyan, mintha a náci idők ismétlődnének”.

A rezsim által ellenőrzött Iráni Diákok Hírügynökség szombaton arról számolt be, hogy „a svájci elnök üzenetében sok sikert kívánt Ebrahim Raisi megválasztott iráni elnöknek új pozíciójában, kifejezte bizalmát, hogy az Irán és Svájc közötti jó kétoldalú kapcsolatok Raisi elnöksége alatt minden eddiginél jobban megerősödnek”.

A hírportál hozzátette, hogy Parmelin „azt is hangsúlyozta, hogy Svájc elkötelezett az Iránnal folytatott párbeszéd és együttműködés megerősítése mellett, amelynek célja a térség stabilitásának és jólétének növelése, és úgy véli, hogy ez mindannyiunk érdeke”.

A The Post sajtómegkeresést küldött Parmelinnek és a svájci külügyminisztériumnak.

Karmel Melamed iráni-amerikai újságíró és az iráni vallási kisebbségek aktivistája a Postnak elmondta, hogy „valóban szégyenletes és szomorú, amikor a svájci elnök és más jelentős európai vezetők az ajatollah rezsim lábai előtt térdel, hogy üdvözletét küldje egy olyan Raisi kinevezéséhez, aki súlyos emberiség elleni bűncselekményeket követett el. Úgy tűnik, mintha az európai vezetőket jobban érdekelnék az ajatollahokkal közös pénzügyi érdekeik, mint az iráni emberek alapvető emberi jogai, akik nyilvánvalóan ellenzik ezt a rezsimet.”

Svájc képviseli az amerikai kormány diplomáciai érdekeit, mivel az USA megszakította kapcsolatait az Iszlám Köztársasággal, miután a teokratikus állam 1979-ben túszul ejtette az amerikai diplomáciai személyzetet. Nem világos, hogy az USA tud-e arról, hogy a svájci elnök gratulált Raisinak.

A The Post múlt héten arról számolt be, hogy Alexander Van der Bellen osztrák elnök volt az első nyugati vezető, aki gratulált Raisinak.

Izrael: az iráni győztes „az eddigi legszélsőségesebb elnök az iszlám köztársaságban”

Izrael szerint Ebrahim Raiszi megválasztása nyugtalansággal kell, hogy eltöltse a nemzetközi közösséget.