Volt iráni védelmi miniszter: A Moszad behatolt a rezsimbe

Az izraeli Moszad beszivárgott az iráni vezetés különböző szintjeire, és az Iszlám Köztársaság számos magas rangú tisztviselője részese az összeesküvésnek – közölte kedden Ali Jouneszi volt iráni hírszerzési miniszter. „Az ország vezetői nem mutatnak érdeklődést az iránt, hogy mi a legjobb a lakosságnak és az ő életüknek, a Moszadnak pedig sikerült csábító befolyással és pénzzel behatolnia a rezsim biztonsági szervei közé” – mondta Jouneszi a reformista Jamaran hírportálnak adott interjúban — számol be az Israel Hayom.

„Most a rezsim azzal van elfoglalva, hogy az országhoz hű embereket üldözze, különösen a reformer táborból, ahelyett, hogy felderítené és őrizetbe venné az Izrael nevében dolgozó beszivárgókat. A rezsim számos, egymást átfedő feladatokat ellátó hírszerző ügynökséget hozott létre azzal a céllal, hogy meggyengítse a hírszerzési minisztériumot” – mondta.

Jouneszi 2000 decemberétől 2005 augusztusáig Mohammad Khatami korábbi reformpárti elnök alatt szolgált.

„A kémügynökségek könnyen be tudnak hatolni a radikális csoportokba és szervezetekbe, mert ezekben a csoportokban csak a radikalizmus számít” – folytatta Jouneszi.

„A kémügynökségek kiválasztják a megfelelő radikálisokat a saját soraikból vagy máshonnan, és beszivárogtatják őket más hírszerző ügynökségekbe. Minél radikálisabbak, annál gyorsabban előléptetik őket, és annál gyorsabban jutnak el a hírszerző ügynökségek legfelsőbb szintjére”.

Azt állítva, hogy minden izraeli beszivárgás azután történt, hogy 2005-ben távozott a hírszerzési minisztériumból, Jouneszi azt javasolta, hogy Irán távolítsa el a talpnyalókat és a radikálisokat, akiket a külföldi hírszerző ügynökségek leginkább elcsábítanak.

Jouneszi kritikája Mahmúd Ahmadinezsád, volt iráni elnök közelmúltbeli megjegyzéseit idézte, aki mintegy két héttel ezelőtt azt állította, hogy izraeli ügynökök szivárogtak be országa kémelhárító szolgálataiba, különösen abba a részlegbe, amelynek feladata az izraeli kémkedés megakadályozása.

Ahmadinezsád még azt is állította, hogy az iráni hírszerző ügynökségek tisztviselői igyekeztek eltüntetni az iráni atomtudósok, köztük az Iszlám Köztársaság nukleáris programjának vezetője, Mohszen Fakhrizadeh meggyilkolásának nyomait.

A volt iráni elnök, akit a közelmúltban kizártak az iráni elnökválasztáson való újbóli indulásból, amelyen a keményvonalas Ebrahim Raisi győzött, azt állította, hogy „egy hatalmas izraeli művelet során a nemzeti hírszerző apparátus felsőbb szintjein dolgozó biztonsági személyzet korrupt bandáját használták fel”.

A vádak példátlanul súlyosak voltak egy ilyen prominens iráni személyiség részéről.

Mit csinál a Moszad Szudánban?

Veszélyeztetheti-e az Izrael és Szudán közötti helyzet normalizálását az izraeli kémszervezeten belüli rivalizálás?