Dominic Green: Itt az ideje véget vetni a MAGA-őrületnek

A republikánusoknak el kell választaniuk a MAGA-t (Make America Great Again) az üzenettől – írja Dominic Green a Spectator szerkesztője a lap hasábjain. A demokraták már ezt teszik. Míg a kongressszusi republikánusok a MAGA-nak tetszelegnek, amely most már az összeesküvés-elméletek gyártóinak és az átverőknek otthona, a Biden-kormány felkarolja Trump politikáját és ellopja a republikánusok műsorát.

Trump „Amerika az első”-je Biden „Made in America”-ja. A demokraták mindent kínálnak, amit Trump, és többet is néha. Otthon infrastrukturális beruházásokat csinálnak, újraépítik az ipari alapokat és hazahoznak alapvető ellátási láncokat, továbbá alternatívát keresnek az Obamacare borzalmára. Külföldön Kínával ellenségesek, szkeptikusak az oroszokkal és feltámasztják a NATO-t. Eközben alkut keresnek Iránnal, ettől nem teljesen függetlenül ellenségesek Izraellel és új Öböl-beli barátaival. Az alapvető különbség a „fehér felsőbbrendűség” (Trump) és a „fajilag sokszínű társadalmi igazságosság” között csak hangvételbeli.

A demokraták mindent megváltoztatnak, amit az elmúlt évtizedekben képviseltek, ami még a politikusok között is kiemelkedően cinikus – írja a szerző. Trump kívülről jött még a saját pártjában is, és képtelen volt törvényeket hozni. De a demokraták a kormányzás természetes pártja, a szerző szerint ezen az sem változtat, hogy szerinte Biden emlékeztető-kártyák nélkül azt sem tudja felidézni, mit reggelizett.

A demokraták 2020-ban sok fehér külvárosit, főleg nőket idegenítettek el Trumptól, és azt ígérték, hogy újra normális lesz az élet. Most az átlagos amerikaiak bajnokainak festik le magukat. A republikánusok pedig a különcök pártjaként – pedig nem is különcökről van szó. A republikánus tábor elvesztette a kapcsolatot a valósággal, és ehhez a réteghez beszél a kormány. A republikánusok ezzel a réteggel talán visszaszerzik a két házat, de 2024-ben veszíteni fognak. A választási stratégiájuk nem okos, például májusban a szenátusi republikánusok megakadályozták egy független bizottság vizsgálatát a januári Capitolium-ostrom kapcsán. A hű tábor elfelejtheti, hogy a republikánus elnök uszította a tömeget, de a mérsékeltek és az ingadozók nem fogják – fejtegeti a szerző.

Green szerint ugyan a paranoid gondolkodás az amerikai politika része, és a demokraták is falaznak saját bolondjaiknak, de két fontos különbség van aközött, amit a demokraták mondtak a 2016-os orosz beavatkozásról, és aközött, hogy egyes republikánusok szerint ellopták a 2020-as választást. Az egyik a méret: a „Russiagate” egy összeesküvés-elmélet volt, míg a „MAGA-elme” összeesküvés-elméletek sorával van tele.

Felmérések szerint sok republikánus hisz különböző összeesküvés-elméletekben, pl. a QAnon-teóriában, vagy hogy ellopták a novemberi szavazást, vagy hogy pedofilok irányítják Amerikát, akiket talán erőszakkal is el kell söpörni.

A másik különbség, hogy a „Russiagate”-narratívát az elit média terjesztette, de ha az ember nem New York Times-olvasó, akkor nem ismerte a részleteket. De a republikánus összeesküvés-elméletek alulról terjednek. Autentikusak és szervesek, és ezt a szemetet hiszi el a MAGA-tábor – írja Green.

Ez szerinte egy népszerű mozgalom, mely elrabolta a Republikánus pártot.

Green szerint ezért veszélyes pl. Marjorie Taylor Greene a demokráciára. Júniusban Lara Trump azt javasolta a délieknek, hogy „fegyverkezzenek és legyen készen a fegyverük”, hogy „a saját kezükbe vegyék a dolgokat”.

„Ennyit az üzlet, józan pénzügyek és visszafogott külpolitika pártjáról” – írja a szerző, aki szerint ez egy tragédia, mely előbb a pártot, majd Amerikát fogja magával rántani.

Biden azt hozza, amit ígért, a zsidók pedig nem sok jóra számíthatnak

Dominc Green amerikai publicista szerint Biden első 100 napja nem jó ómen a zsidók számára.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.