Iráni weboldalakat kapcsoltak le az amerikai hatóságok

Többtucatnyi weboldal domain címét foglalta le az amerikai igazságügyi minisztérium, miután a vádak szerint Irán dezinformálásra használta őket.

A tárca keddi tájékoztatása szerint az érintett honlapok közül harminchárom az Iráni Iszlám Rádió- és Televíziószövetséghez (IRTVU) tartozott, amelyet Washington tavaly álhírek terjesztésével és zavarkeltéssel vádolt meg az elnökválasztást előtt – írja a Szabad Európa.

Lefoglalták egyebek mellett az arab nyelvű Al-Alam TV, az angol nyelvű Press TV és a LuaLua TV domainjét is. Az Egyesült Államok szerint az IRTVU az Iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének irányítása alatt áll.

Három másik oldal az immár több mint egy évtizeddel ezelőtt terrorszervezetnek minősített Kataib Hezbollah iraki síita paramilitáris csoporthoz tartozott.

Továbbá más, iráni kötődésű szervezetek weblapjait is blokkolták, például a jemeni kormányellenes húszi mozgalomét, illetve a Gázai övezetben működő iszlamista szélsőséges szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád nézőpontját közvetítő Palestine Today hírportálét is.

A szóban forgó oldalak domain nevei amerikai cégek tulajdonában vannak.

A honlapokat felkeresve egy figyelmeztetés látható, miszerint azokat az amerikai hatóságok lefoglalták „egy bűnüldözési akció részeként”. Sajtójelentések szerint egyes oldalak azóta más címen ismét működnek.

Az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) európai médiahálózata

Miközben a legtöbb európai hírszerző szolgálat éberen figyeli az iráni IRGC terrorista tevékenységét, túl kevés figyelmet fordítanak az IRGC médiahálózatára, amely Frankfurtból, Londonból, Párizsból, Stockholmból, Amszterdamból és Prágából terjeszti a rezsimmel szimpatizáló propagandát a kontinensen.