Az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) európai médiahálózata

Miközben a legtöbb európai hírszerző szolgálat éberen figyeli az iráni IRGC terrorista tevékenységét, túl kevés figyelmet fordítanak az IRGC médiahálózatára, amely Frankfurtból, Londonból, Párizsból, Stockholmból, Amszterdamból és Prágából terjeszti a rezsimmel szimpatizáló propagandát a kontinensen.

1989. július 13-án iráni ügynökök Bécsben diplomáciai álcával meggyilkolták egy iráni kurd disszidens csoport vezetőjét és két másik személyt. Ettől pillanattól kezdve a legtöbb európai hírszerző szolgálat figyelni kezdte az iráni rezsim európai területen folytatott rosszindulatú tevékenységét. Erőforrásokat csoportosítottak az iráni sejtek, a terrorizmus, a hamis menekültek, a rezsimpárti lobbik és az európai médiában megjelenő hamis iráni aktivisták leleplezésére.

Irán évtizedek óta aktívan tevékenykedik Európában. 2018-ban a belga, franciaországi és németországi hatóságok több iráni ügynököt, köztük egy iráni kormánytisztviselőt is letartóztattak azzal a váddal, hogy összeesküvést szőttek egy bomba elhelyezésére egy párizsi politikai gyűlés közepén.

Miközben az EU hírszerző szolgálatai éberen figyelik az IRGC hálózat terrorista tevékenységét, hajlamosak figyelmen kívül hagyni az IRGC befolyását a perzsa külső média tevékenységére. Ezek a médiaszolgáltatások Frankfurtban, Londonban, Párizsban, Stockholmban, Amszterdamban és Prágában székelnek, ahol az iráni rezsim javára torzított jelentéseket sugároznak.

Az 1990-es években Iránon belül „reformer” újságok hálózata jött létre, amelyek újságírókat küldtek Európába, ahol iráni hírügynökségek és médiumok foglalkoztatták őket.

Ezek az újságírók közismerten részt vettek pénzügyi korrupcióban (petrolkémia-gate); bűncselekményekben (nemi erőszak, kábítószer és más); hamis „menekültek” elhelyezésében iráni nagykövetségeken, hogy csalárd módon szavazzanak az elnökválasztáson; „jóváhagyott” vendégek vagy rezsimpárti szakértők listájának összeállítása interjúk készítésére (például a Cseh Köztársaság perzsa rádiójában egyetlen rezsimpárti vendéggel 178 alkalommal készítettek interjút egy év alatt). A a rezsim kritikusainak nem adnak teret; a rezsim javára szóló külön tudósítások; a rezsimellenes aktivisták cenzúrázása; és álhírek terjesztése a közösségi médián keresztül (például az Instagram Live és a Clubhouse találkozók szervezése propagandacélokra, az IRGC-hez kötődő politikai jelöltek támogatására).

A legnagyobb európai iráni hírszerző központ Bécsben található. Azokra az európai agytrösztökre, amelyek állítólag figyelemmel kísérik a perzsa médiahálózatok tevékenységét, nem lehet támaszkodni, mivel egyes esetekben a rezsim mentegetőit tartalmazzák.

Az IRGC elkötelezett mind a belső, mind a külső ellenzék elhallgattatása mellett, és sokat tesz  az iráni közvélemény valamint a nyugati média megítélésének ellenőrzéséért.

A rezsimpárti újságírók normalizálják és legitimálják az iszlám rezsim bűntetteit, és szisztematikusan hazudnak és propagandát terjesztenek a mullahok érdekében.

2021. április 12-én az EU szankciókkal sújtotta Hoszein Szalamit, az IRGC vezetőjét és nyolc másik iráni biztonsági tisztviselőt a 2019 novemberében történt halálos kimenetelű leszámolás miatt. Az EU legutóbb 2013-ban szankcionálta Iránt az emberi jogok megsértése miatt. Az európai iráni médiahálózatot az európai hírszerzésnek is szorosan figyelnie és szankcionálnia kell.

A lőporos hordó, amit a zsidó állam Washingtonnak köszönhet

Az izraeli uralkodó osztály nem hajlandó észrevenni, hogy az Egyesült Államok kormánya milyen hatást gyakorol a Közel-Keletre – az afganisztáni táliboktól kezdve, Szírián át az izraeliek elleni palesztin erőszak fokozódásáig.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.